Logo groeiendbest.nl
Temidden van zijn muziekinstrumenten bladert Ruud door zijn map met gedichten (Foto, Cor Delissen)
Temidden van zijn muziekinstrumenten bladert Ruud door zijn map met gedichten (Foto, Cor Delissen) (Foto: )

Ruud van der Heijden schreef 1500 gedichten voor Groeiend Best

"Als ik overlijd, hoop ik dat dat
's avonds gebeurt. Dan kan ik 's morgens nog muziek maken"

Elke week dat Groeiend Best verschijnt, is bovenaan op pagina 3 een gedicht te lezen onder de kop 'Ruud'. Ze zijn van de hand van Ruud van der Heijen (86) en hij schreef er inmiddels al meer dan 1500. Elke week een gedicht, vaak in het Brabants dialect. Hij heeft ze allemaal uitgeknipt en verzameld in een grote map, alleen het eerste gedicht ontbreekt. "Mijn dochter, ze woont in Amerika, heeft het ooit meegenomen. Ze is het helaas kwijt geraakt."

Ruud van der Heijden is een veelzijdig man. Hij is muzikant, zanger, dirigent, schrijver en entertainer. Ondanks zijn hoge leeftijd treedt hij nog bijna wekelijks op. Tijdens ons gesprek wordt hij gebeld of hij in december een dagdeel kan verzorgen met zijn muziek en zang. "Geen probleem, ik kom wel", zegt hij na zijn agenda geraadpleegd te hebben.


Ritme

In Groeiend Best verschenen inmiddels anderhalf duizend gedichten. Vaak typerend voor een situatie, inspelend op de actualiteit, het spectrum waaruit Ruud van der Heijden kiest is heel breed. De toon van zijn gedichten is soms kritisch, dan weer meelevend of waarschuwend, bedachtzaam of inspirerend. Niet alleen in Groeiend Best, in kranten van Dick Willems verschenen eveneens tal van gedichten. En op de site 'Best Bekeken'. Ook werden verhalen en gedichten van Ruud opgenomen in het Brabants Boekenweekboek.

"Vaak schreef ik teksten die me te binnen schoten in twee, drie of vier regels op", vertelt Ruud. "Ze gingen in een map. Dick Willems vond dat anderen mijn gedichten moesten kunnen lezen. Zo verschenen ze in zijn kranten. Later verschenen ze ook in Groeiend Best. Als ik een gedicht wilde maken en naar een idee zocht, raadpleegde ik die map. Ik heb het voordeel dat ik muzikant bent, dus ik heb ritmegevoel. Het ritme van een gedicht is daarom vaak meteen goed en dat scheelt veel werk. Mijn streven is om zoveel mogelijk aan te sluiten bij een thema uit mijn omgeving."


Muzikant

Als muzikant en entertainer verzorgt Ruud op uitnodiging solo-optredens. Ook is hij, soms als invaller, dirigent van verschillende koren. Zo is hij betrokken bij Liedertafel Santé uit Oirschot, Bestse Meiden, Best Leuk en het Klumpkeskoor. Met het Vleuts Volk is hij gestopt, omdat er niet genoeg leden meer waren. De koren verzorgen uiteraard ook concerten.

"Muziek maken en componeren is mijn ding", zegt Ruud. "Als ik overlijd hoop ik dat dat 's avonds gebeurt. Dan kan ik 's morgens nog muziek maken."


Cryptogrammen

Dat Ruud van der Heijden een talenfreak is blijkt ook uit het feit dat hij cryptogrammen oplost. Hij verzamelt zelfs omschrijvingen en synoniemen voor cryptische puzzels.

"Ik heb er inmiddels meer dan 45.000", laat Ruud op zijn computer zien. Een lange rij scrolt over het scherm. Van veel woorden heeft hij meerdere synoniemen, die hem bij het oplossen van puzzels van pas komen. "Ik maak er elke dag wel een. Het houdt mijn hersens soepel al merk ik wel dat ik dingen vergeet. Ik maak me daar niet zo druk om. Op een gegeven moment komt het toch wel weer tevoorschijn wat ik wil weten."

Meer berichten