Logo groeiendbest.nl
Medea en Hyena (Foto, Cor Delissen)
Medea en Hyena (Foto, Cor Delissen) (Foto: )

Eenakters 'Bloedroof' en 'Moederfiguur' amateurtoneel op hoog niveau

Terug naar de basis, zo zou je de toneelstukken die toneelstichting Ons Eygen Landt in 't Tejaterke afgelopen vrijdagavond bracht kunnen kenmerken. Deze keer geen groot spektakelstuk met veel toneelspelers en figuranten op een bijzondere locatie, maar toneel in de puurste vorm. Een sober podium, geen decor dat de aandacht afleidt. Alle aandacht ging uit naar de acteurs en de rol die ze verbeeldden. De eenakters Bloedroof en Moederfiguur, qua beleving volledig tegengesteld aan elkaar, brachten amateurtoneel op hoog niveau.

Beide voorstellingen hebben een moeder als hoofdpersoon. Bloedroof is een moderne bewerking van Medea en een klassieker uit de Griekse mythologie. Het verhaal gaat over een wanhopige vrouw, die door haar man is verlaten. Maartje Versteijlen-Verblackt vertolkte de rol van Medea. Op de achtergrond speelde haar 'schaduw' Hyena, een sublieme rol van Sophie van de Meerendonk, een indringend tegenspel. De wijze waarop de twee vrouwen steeds in elkaars nabijheid speelden, was overtuigend en tegelijk beklemmend. Matthias Tuns vertolkte de rol van de Jason, de vader van de kinderen van Medea die voor een andere vrouw had gekozen. Wanhopig probeerde hij zijn kinderen te behoeden voor het drama dat ze te wachten stond. De tragiek waarop de toneelspel met ondersteuning van technische vondsten uitmondde, bezorgde het publiek, dat dicht op het speelveld zat, kippenvel.


Moederfiguur

Na de pauze werd de eenakter Moederfiguur gebracht. Opnieuw een podium met een sober, maar tegelijk verassend decor. Veel knuffels en ander speelgoed, een moeder (een mooie rol van Reneé van de Corput-Ibes, die alle zeilen moet bijzetten om haar gezinssituatie in de greep te houden). Zonder dat er kinderen in beeld kwamen, werd de juiste illusie geschapen. Als opeens haar buurvrouw (Lenna van Kollenburg, die haar typetje met ontwapende mimiek bracht) en later haar echtgenoot Terry (heerlijk gespeeld door Ruud Op den Kamp) binnenkomen komt de absurditeit van de totaal verschillende thuissituaties tot een toppunt. De luchtige en humoristische voorstelling bezorgde het publiek ongetwijfeld een dosis komische herkenningen. Voor wie het zien wilde, echter wel met een dubbele bodem.
De regie van beide stukken was in handen van Suzanne van Straten. Zij wist van beide eenakters samen te smeden tot een toneelavond, die indruk maakte. Voor volgende voorstellingen kijk op www.tejaterke.nl

Meer berichten