Logo groeiendbest.nl
De rotonde in De Vleut (Foto, Cor Delissen)
De rotonde in De Vleut (Foto, Cor Delissen) (Foto: )

Asfaltjungle in De Vleut?

Er wordt hard gebouwd aan de nieuwe rotonde-toegang van de Vleut / Poort van het Groene Woud. Nou ja gebouwd, volgens mij vooral gesloopt.... Dan heb ik over het karakteristieke (coulissen) landschap dat er stond. Uniek in Best. Als je er nu komt doet het me eerder denken aan het begin van het circuit van Zandvoort.

Door zijn 2 super-asfalt-banen die er nu zijn gelegd, waarvan het fietspad nog breder is dan de Broekdijk waaraan ik woon. Om zulke asfaltplakken neer te kunnen leggen, daar moet wel het nodige groen voor wijken. En inderdaad zijn een maand geleden alle markante pracht-populieren verdwenen die langs de ringweg stonden. Bomen die juist symbool stonden voor het landschap waar de groene poort voor wordt ontwikkeld. Een gratis schot voor open doel weggegooid.

Nu vrees ik het volgende: Omdat er al een sentiment tegen de populieren gaande is. Je weet wel, er vallen blaadjes af in de herfst en er breekt bij windkracht 8 wel eens een takje af. Dat er net zoals wat jaren geleden op de St. Oedenrodeseweg iepen geplant worden.

Als je dan zo'n hekel hebt aan die historische populieren, kies dan een esdoorn, een eik, een berk, een linde. Allemaal prachtbomen die langs de weg kunnen staan en het landschap opsieren, maar alsjeblieft geen iep! .

Als je nu naar die iepen kijkt die op de St. Oedenrodeseweg staan zijn het een stel zielige boompjes. Ze hebben na 4 jaar nog maar nauwelijks een boomvorm, de kleur is ongezellig-hard-donker-groen, het vult het landschap niet en bovendien is iedere iep iep-ziekte gevoelig. Wat mij betreft hadden ze daar net zo goed plastic bomen kunnen neerzetten.

Wat moeten die arme recreanten straks als ze naar de 'poort van het groene woud' willen komen? Dat wordt een niet zo sfeervolle aankomst als je aanfietst. We zullen maar zeggen dat ze straks een weids uitzicht hebben op het terras.

Frodo Dekker, een nog steeds bezorgde bewoner van De Vleut\


Meer berichten