Logo groeiendbest.nl

Volwassenen Ons Eygen Landt spelen 'Bloedroof' en 'Moederfiguur'

Ons Eygen Landt brengt dit jaar met de volwassenengroep een avond met twee een-akters, Bloedroof en Moederfiguur. Beide voorstellingen hebben als hoofdpersoon een moeder. Eerder speelden de volwassenen van Ons Eygen Landt succesvolle stukken als Laat me niet Alleen, Festen en Varkens.

Bloedroof is een modernere bewerking op Medea en een klassieker uit de Griekse mythologie. Het verhaal en de thema's komen terug. Ook een deel van het taalgebruik is meegenomen in het toneelstuk, maar wel met moderne woorden ertussen. Het hele stuk is in een modern jasje gestoken, van kleding tot tekst.

Het verhaal gaat over een wanhopige vrouw die door haar man verlaten is. De worsteling van hoe Medea met haar verdriet omgaat is indrukwekkend om te zien. Wie niet weet hoe Medea afloopt, wordt verrast door de wanhoopsdaad die deze moeder begaat. Deze tragedie zal het publiek het nodige kippenvel bezorgen. 'Het grijpt je naar de keel', zeggen aanwezigen bij repetities, 'je blijft met ingehouden adem kijken, alsof iemand je bij de keel grijpt.'

Gelukkig kan het publiek de tragedie even laten bezinken in de pauze. Als mooie tegenhanger wordt Moederfiguur na de pauze gespeeld. Een hele andere setting: een rommelig huis met overal speelgoed. Echt, overal. Opruimen heeft toch geen zin, want in deze chaos is het na een uur toch weer een bende.


In deze rotzooi volgen we het verhaal een vrouw die volledig vastzit in haar rol als moeder. Alles is een chaos: haar huis is een zooi maar ze is ook al dagen niet buiten geweest en haar man is al een tijdje weg. De moeder blijft in haar moederrol, zelfs wanneer haar keurige buren van de buurtvereniging ineens op de stoep staan.

Deze luchtige en humoristische voorstelling bezorgt het publiek een dosis komische herkenningen, maar laat je naderhand nog even denken over de situatie van de vrouw. Ontzettend grappig, maar misschien is de hilarische situatie ook een beetje sneu.

Twee stukken met een moeder. Twee stukken met andere uitersten. Onder leiding van regisseuse Suzanne van Straten wordt de twee-akter gespeeld door een razend enthousiaste en gedreven groep. De ene akte tragisch, de andere komisch. 'Als je hiernaartoe gaat, heb je een avond van uitersten,' zegt een van de spelers.

Ons Eygen Landt hoopt u te verwelkomen in 't Tejaterke op deze avond met een lach en een traan.

Er zijn zes avonden waarop de voorstelling wordt opgevoerd. De première is op 2 november. Verder volgen er voorstellingen op 9, 10, 15, 17 en tot slot 18 november. Een kaartje kunt u voor €12,50 kopen via www.onseygenlandt.nl. Mocht dit niet mogelijk zijn kunt u telefonisch kaarten reserveren via Wil van de Wiel Tel: 06 – 290 826 96. Aan de kassa een kaartje kopen kan ook, maar dan loopt u het risico dat de kaarten uitverkocht zijn. Zeker plaatsen in het midden en vooraan gaan snel, want sinds dit jaar kunt u zelf uw stoel selecteren.


Meer berichten