Logo groeiendbest.nl
Foto:

Appartementencomplexen De Willem en De Zwijger in gebruik genomen

Anne van den Berk: "Ik ben blij dat ik hier woon"

Op 10 oktober, de dag van de duurzaamheid, zijn de nieuwbouwcomplexen De Willem en De Zwijger aan de Willem de Zwijgerweg officieel in gebruik genomen. "Een bijzondere dag vooral als je in zo'n bijzonder duurzaam gebouw woont. En voor ons dus een mooie dag om dit feestje te vieren", sprak Anita Dahmen, gebiedsregisseur van 'thuis, de woningcorporatie die eigenaar is van de complexen. De appartementen, de eerste nul-op-de-meter complexen in Nederland, zijn ontworpen door NBArchitecten.

Met de nieuwbouw van twee 5-laagse sociale huurappartementengebouwen maakt woningcorporatie 'thuis haar duurzame ambities meer dan waar. 48 woningen inclusief gemeenschappelijke ruimte en lift zijn nul-op-de-meter uitgevoerd.
"Gebruikmakend van de Energie Prestatie Vergoeding is de schil maximaal geïsoleerd", legt architect Harold van de Ven uit. "Tegelijk zijn de woningen voorzien van een warmtepomp en een warmte terugwininstallatie. De hoeveelheid elektrische energie die daarvoor nodig is, wordt opgewekt met matte all-black, dunne film PV-panelen. Deze zijn niet alleen op het dak geplaatst, maar ook tegen de gevel aangebracht."
De appartementencomplexen die voorheen op dezelfde plek stonden zijn afgebroken. Ze voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Nadat alle bewoners een andere woonplek hadden gekregen kon de sloop beginnen.


Ontzettend tevreden

Anne-Cathrine van den Berk is een van de bewoonsters van de appartementen. "Ik ben blij dat ik hier woon", zegt ze terwijl ze een rondleiding geeft door haar appartement op de bovenste verdieping. "Ik ben ontzettend tevreden. Op 2 juli heb ik de sleutel gekregen. Het comfort van mijn woonruimte is door de goede isolatie geweldig. Ook de geluidsisolatie is prima. Als ik ramen en deuren sluit, hoor ik geen omgevingsgeluid. Een nadeel zijn de twee deuren die tegen elkaar opengaan. De ene naar de gang en de andere naar het balkon. Ik heb een badkamer met een apart toilet, een groot balkon en drie kamers."
Mevrouw Van den Berk moet nog even wennen aan het bijhouden van de energie die ze verbruikt en die wordt terug geleverd aan de energieleverancier. "Ik weet dat het gebeurt en ik kan het op de slimme meter aflezen, maar ik weet nog niet wat ik precies aan kosten heb gemaakt. Dat moeten ze me nog maar eens uitleggen."


Buitenruimte

De ruimte rondom de appartementencomplexen moet nog worden ingevuld. De gemeente zorgt voor de aanleg van het groen. "We zoeken nog enkele bewoners die het leuk vinden om met de gemeente verder mee te denken over de inrichting van de buitenruimte. Het plan ligt al wel voor een heel groot deel vast, maar slimme ideeën zijn altijd welkom", aldus Anita Dahmen.


Rondleiding

Veel mensen, met name omwonenden, waren benieuwd naar hoe de woningen er van binnen uitzien. Daarom werden er rondleidingen gegeven. In kleine groepjes konden de belangstellenden een woning bezoeken. "Niet te lang. Het gaat er maar om dat u een indruk heeft van de woningen. Er gaat ook steeds iemand van 'thuis mee", legde Anita Dahmen na het welkomstwoord uit.


Prijsvraag

De twee complexen dingen ook mee naar de Awards van Cobouw in de categorie meest duurzame project. Uit alle inzendingen hebben de onafhankelijke vakjury's voor elke Cobouw Award drie genomineerden geselecteerd. Stemmen kan tot en met 4 november op de website www.cobouwawards.nl. Per categorie kan eenmaal een stem worden uitgebracht. Deze stemmen tellen voor 1/3 mee in de einduitslag; de stem van de professionele vakjury telt voor 2/3 mee.
Op woensdag 21 november worden de winnaars bekendgemaakt.

Meer berichten