Logo groeiendbest.nl
Foto:

School voor voortgezet onderwijs viert vijftigjarig bestaan

Meer dan tweeduizend bezoekers verwacht op reünie

Het Heerbeeck College in Best bestaat 50 jaar. Reden voor een feest. Op zaterdag 27 oktober wordt er een reünie gehouden om het jubileum extra luister mee te geven. Een week later, op zaterdag 3 november, wordt een reünie gehouden op het Kempenhorst College in Oirschot. De verwachtingen van het organisatiecomité zijn hooggespannen. Er hebben zich al meer dan duizend ex-leerlingen ingeschreven voor de reünie in Best. "We schatten in dat het aantal bezoekers van de reünie op het Heerbeeck College alleen al oploopt tot boven de tweeduizend", zegt Sandra Weustink van het organisatiecomité.

Vijftig jaar geleden startte de school voor voortgezet onderwijs in het kader van de Mammoetwet. "Toen zijn er veel scholen ontstaan", zegt Ine van der Looij, ook lid van de werkgroep die de reünie organiseert. "Losse scholen werden samengebracht tot grotere eenheden." Arthur de Vries en Karin van der Wel completeren het organisatiecomité.
De school groeide snel en er moesten de nodige noodlokalen werden opgetrokken in het centrum van Best. Ze verrezen op het terrein voor het toenmalig postkantoor. In 1988 volgde nieuwbouw aan de Willem de Zwijgerweg, die in 1989 officieel in gebruik werd genomen.


Efteling

2018 is het jubeljaar van de jubilerende school. Afgelopen donderdag gingen de leerlingen naar de Efteling. 3100 leerlingen in zestig bussen is een hele toer om dat tot een goed einde te brengen. Sandra Weustink: "De leerlingen stapten op bij de Makro. Er was geen plek om alle bussen bij school te laten vertrekken. De leerlingen van de onderbouw vertrokken om 9 uur en die van de bovenbouw om 11 uur. De leerlingen van de Kempenhorst vertrokken vanaf het parkeerterrein van sporthal De Kemmer.


Ontmoeten

De reünie op 27 oktober op school staat in het teken van ontmoeten en gezelligheid. Ine van der Looy: "Het is niet zinvol om een heel programma op te stellen. Dat leren eerdere ervaringen. De mensen die komen willen elkaar zien, spreken, weten wat er van klasgenoten van destijds terecht is gekomen, ervaringen delen. De bezoekers worden in drie grote groepen verdeeld. In de aula komen de jongst afgestudeerden van de jaren 2000 tot 2018 bij elkaar. In de gymzalen die van de jaren 1981 tot 1999 en in het Juniorcollege komen die afgestudeerden van de jaren vanaf 1968 tot 1980 samen met de gepensioneerde oud-collega's. Tot 24.00 uur blijft dat zo. Daarna kan iedereen tot 2 uur naar de aula voor een afterparty waar een dj voor de muziek zorgt."


Parkeren

Een grote groep van 2.000 bezoekers heeft waarschijnlijk behoefte aan flink wat parkeerruimte. "We hopen dat de meeste bezoekers op de fiets komen. Bij de school is voldoende ruimte om fietsen te stallen", zegt Sandra Weustink. "Parkeren kan bij de sporthal en op het terrein van de Makro. Parkeren in de berm bij school is niet toegestaan."Reüniebezoekers kunnen vooraf op www.heerbeeck.nl/jubileum tot 20 oktober kaarten bestellen. Kosten 10 euro. Op de avond zelf kosten kaarten aan de deur € 12,50 euro. "Het geld van de kaartverkoop wordt gebruikt voor de aankleding van de ontvangstruimten, koffie en thee met wat lekkers, beveiliging en EHBO", legt Ine van der Looy uit. "We zetten veel vrijwilligers, onder andere van de gymnastiekvereniging, in die een vrijwilligersvergoeding ontvangen. Studenten van de Perugroep zetten zich ook als vrijwilliger in. Het geld dat zij bij elkaar brengen gaat naar één van de goede doelen."
Op de website is ook te zien wie zich voor de reünie heeft ingeschreven.


Parktheater

Voor alle personeelsleden en hun partners van Heerbeeck College en Kempenhorst is op 16 november het Parktheater in Eindhoven afgehuurd. Oud-leerlingen verzorgen dan de avond met muziek, dans, toneel en cabaret. Het gaat vooral om leerlingen die op school hun eerste stappen hebben gezet in het Theatercafé. "We weten niet wat die avond brengt", zegt Sandra Weustink. "Collega Pascal Muller heeft de organisatie van die avond in handen. Voor ons blijft het een verrassing, wie er optreden."


Meer berichten