Logo groeiendbest.nl
Teun Toebes is al jong actief (Foto, Cor Delissen)
Teun Toebes is al jong actief (Foto, Cor Delissen) (Foto: )

Crowdfundingactie moet meer mogelijk maken

Teun Toebes: "Ik draag de zorg en welzijn een warm hart toe"

Negentien jaar is hij pas. Naast zijn studie hbo-verpleegkunde en zijn werk in de zorg investeert Teun Toebes al zijn vrije tijd in de zorg en het welzijn van ouderen. Met zijn filmpjes op YouTube laat Teun zien wat er allemaal mogelijk is. Intussen heeft hij zijn verhaal al kunnen doen op televisie in het programma Hallo Nederland van omroep Max.

Deze week is Teun een crowdfundingactie gestart. "Ik zit nog vol ideeën om oudere mensen, ook met dementie, nog een mooi leven te bieden. De zorg voor ouderen is voor mij vrijwilligerswerk, naast mijn studie en werk. Wil ik mijn ideeën verder kunnen uitbouwen dan is er geld nodig om producten aan te kunnen schaffen die het welzijn van ouderen bevorderen, bijvoorbeeld een goede camera en een beamer. Ik kan niet alles uit eigen zak betalen. Daarom heb ik de crowdfundingactie opgezet. Ik wil heel open en transparant zijn. Daarom heb ik een plan van aanpak en een verantwoording opgesteld."
Teun volgt de opleiding tot hbo-verpleegkundige aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. "Als specialisatie binnen deze opleiding ben ik gestart met gerontologie en geriatrie aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Tijdens mijn stage in een verpleeghuis hebben oudere mensen mij enorm verrast. Daar wilde ik iets mee doen. Ouderen zijn een verrijking van mijn leven. Ik ervaar dagelijks wat ik van oudere mensen kan leren. Hun kijk op het leven, de positiviteit die ze uitstralen, de dankbaarheid die ze uitdragen en het persoonlijk contact maakt dat de omgang met ze heel puur is. Ik had trouwens nooit gedacht dat ik de ouderenzorg leuk zou vinden."


Silent disco

De ideeën die ontspruiten aan het brein van Teun zijn legio. "Ik wil er nog niet te veel van onthullen, maar het bruist in mij. Ik kan mijn creativiteit kwijt in de zorg en het welzijn van ouderen. Mijn doel is om ouderen op een waardige en gepassioneerde manier oud te laten worden. Met waardig bedoel ik ze voldoende persoonlijke aandacht geven en genoeg zorg verlenen. Het imago van de zorg voor ouderen moet veranderen. Gepassioneerd houdt in dat er een goede dagbesteding moet zijn voor ouderen."
Met zijn ideeën en aanpak maakt Teun in de wereld van de zorg heel wat los. De filmpjes op YouTube worden vaak bekeken en in de verpleeghuizen wordt hij enthousiast ontvangen. Teun maakt o.a. een muziekpaal voor mensen met dementie en een silent disco. "Iedere deelnemer krijgt een koptelefoon op en hoort de muziek van zijn of haar keuze. Het is heel bijzonder hoe mensen daarop reageren."


Filmpjes

Het maken van de filmpjes kost Teun veel tijd. "Het filmpje de Bewonersvakantie, een video van 2 minuten, kostte me in totaal 70 uur. Opnemen, bewerken, toestemming regelen om mensen te mogen filmen, en nog veel meer. Maar ik heb het er graag voor over."
Met zijn opleiding tot verpleegkundige heeft de zorg en welzijn voor ouderen niets te maken. "Het staat helemaal los van mijn studie", verzekert Teun. "De combinatie vind ik interessant. Het is belangrijk dat er op een positieve, realistische manier naar oudere mensen wordt gekeken. Ik wil laten zien wat de kracht van die mensen is. Ik schuw ook niet om af en toe een kritisch filmpje te maken om de knelpunten in het zorgsysteem bloot te leggen. Zo heb ik een filmpje gemaakt over het tekort aan crisisbedden. Het is slechts een begin van wat ik wil bereiken, de mogelijkheden zijn groot. Ik krijg veel energie van de zorg voor oudere mensen."

Kijk voor steun aan Teun Toebes op www.s-teun.nl/ondersteunen

Meer berichten