Logo groeiendbest.nl
Tomas Bata en de burgemeester zetten hun handtekening op de grote tekening (Foto, Cor Delissen)
Tomas Bata en de burgemeester zetten hun handtekening op de grote tekening (Foto, Cor Delissen) (Foto: )

Van schoenendorp naar urban community

C'park Bata opende officieel haar deuren

De voormalige Bata schoenfabriek, het kantoor en de kousenfabriek hebben afgelopen jaar, onder leiding van community specialist C'magne, een bijzondere metamorfose ondergaan. Er is een nieuw creatief broeinest in regio Eindhoven gecreëerd dat o.a. bestaat uit custom-made werkplekken met een vleugje nostalgie. De sfeer van de panden die zijn vrijgekomen voor nieuwe ondernemingen is die van de oorspronkelijke industriële look. Eigentijds, flexibel in te delen en geschikt voor talloze nieuwe concepten.

Tomas G. Bata, Geerd Simonis van C'magne en burgemeester Hans Ubachs, verrichtten samen de officiële opening. Samen ondertekenden ze een levensgrote verplaatsbare mural, een soort wall-paper met de afbeelding van Tomas Bata uit 1932. Eerder werd al een manifest ondertekend, dat de start betekende van de ombouw van de leegstaande fabriekscomplexen van Bata.


Historie

Burgemeester Ubachs keek eerst terug naar de ontstaansgeschiedenis van Bata. "Vandaag komen we samen om een nieuwe fase in de ontwikkeling van dit industriële monument te vieren", sprak de burgemeester daarna. "We hebben eerder herontwikkelingsplannen gezien, maar dit is het eerste initiatief waarbij de implementatie is gestart. Er is nog een lange weg te gaan, maar ik vertrouw erop dat u slaagt. Het belangrijkste is echter dat wat hier gebeurt niet meer geïsoleerd is. De ontwikkeling van Bata en de business is een geïntegreerd onderdeel van booming Brainport Eindhoven en Best in het bijzonder. "
Vijf bedrijven hebben inmiddels onderdak gevonden in de voormalige fabriek: Bata Industrials, Bata Superstore, Atelier Gabriele, Sport Center Spear en Novicare. "Nieuwe huurders zijn Splaces, Ruimte in advies, EC-Rent en het Plasma Instituut", aldus Geerd Simonis. "We zijn nog met andere partijen in gesprek, maar ik kan nog geen namen noemen."


Abonnementen

Simonis heeft ervaring in het onderbrengen van bedrijven en kantoren in fabriekspanden. Zo heeft hij in Heerlen een voormalige Philipsfabriek omgetoverd tot een complex met 125 bedrijven. "We binden de ondernemingen vooral met kortlopende contracten", zegt hij. "Een soort abonnementenformule. Ondernemers kunnen per maand opzeggen. Contracten van 5 of 10 jaar zijn niet meer van deze tijd. Mijn community manager zorgt ervoor dat de ondernemers zich op hun plek voelen. Wij moeten onze uiterste best doen om te zorgen dat de bedrijven blijven."
Bij C'park Bata gaat het om een full-service ervaring. "We zijn de hotelier en connector: banden creëren tussen mensen en bedrijven, de meerwaarde van de C'park Bata business community", legt Simonis uit. "Als hotelier bieden wij de ondernemers, haar medewerkers en gasten diverse diensten aan. Van een centrale receptie, vergaderruimten, postverwerking, via groenonderhoud, schoonmaak en afvalverwerking tot een lunchroom waar je ook een goed gesprek kunt voeren met je gasten en natuurlijk ook je collega-huurders."


Rijksmonument

Het historische complex omvat in totaal een zevental karakteristieke gebouwen waarvan de drie witte gebouwen een rijks-monumentale status hebben. Er is een grote variëteit aan kantoorruimte, loodsen, werkplaatsen, opslagplekken en andere ruimtes beschikbaar.
Het complex werd in 1933, naar een exacte kopie van Bata's hoofdvestiging in Zlín, gebouwd en is ongeveer 26.000 m² groot. De grote fabriekshallen zijn nu het decor van een nieuwe, open en inspirerende sfeer. Kernthema's die van toepassing zijn op de doorontwikkeling, zijn 'work – enjoy – stay'. Een mix van urbane functies die leven in het gebied brengt en de basis vormen voor een goede aansluiting bij zowel de woonwijk Batadorp alsook het aansluitende bedrijventerrein.

Meer berichten