Logo groeiendbest.nl
De cast van Hamlet
De cast van Hamlet (Foto: )

Hoofdrol voor Matthias Tuns in Shakespeare's Hamlet

Op zaterdag 18 augustus brengt Theatergroep BLUV Shakespeare's Hamlet in première in het volledig vernieuwde Joe Mann Natuurtheater in Best. Op 24 en 25 augustus en 7 september volgen nog meer voorstellingen.

Bestenaar Matthias vertolkt de hoofdrol, zijn vriend Yaron Moonen speelt ook in het stuk zijn beste vriend. Harold Schraven, die onder andere Oorlogstuig, Festen en Varkens regisseerde in Best is ook nu weer de regisseur van BLUV.

Matthias Tuns speelt ondertussen zijn achtste productie onder leiding van Schraven. Eerst bij Toneelvereniging Ons Eygen Landt en nu alweer jaren met Theatergroep BLUV. Tuns: "Theater bepaalt voor een groot deel mijn leven. Ik heb aan veel producties meegewerkt en met mijn cabaretgroep Jeroens Clan stond ik dit jaar in de finale van het Leids Cabaret Festival. In een interview met een acteur die Hamlet speelde in Londen werd de rol beschreven als een brandende hoepel waar elke acteur eens in zijn leven doorheen wil springen. Je kunt met een dubbele salto tot een perfecte landing komen, maar je kunt ook verbrand op de grond eindigen. Ik ga de sprong wagen en met het vertrouwen van Harold als regisseur en deze fantastische spelersgroep, ga ik uit van de perfecte landing."


Ruimte voor eigen interpretatie

Zijn beste vriend Yaron Moonen speelt ook in Hamlet Tuns' beste vriend. De heren staan al jaren samen op het toneel en zijn daardoor goed op elkaar ingespeeld. Moonen speelt dit keer voor het eerst mee met Theatergroep BLUV. "Toneelspelen is voor mij, behalve een uitlaatklep, een manier om me te ontwikkelen. Zowel op persoonlijk als sociaal vlak. BLUV beschikt over ervaren spelers die van elkaar leren en elkaar naar een hoger niveau brengen. Hamlet vormt hiervoor een mooi toneel. Een tragedie met moderne, maar ook traditionele aspecten. Het stuk bevat prachtige passages die veel ruimte laten voor een eigen interpretatie."


Hamlet – het stuk

De vader van Hamlet, de koning van Denemarken, is vermoord. De geest van Hamlet's vader spookt 's nachts rond het kasteel. Op een nacht vertelt de geest aan Hamlet dat hij werd vermoord en hoe dit gebeurde. Ook vertelt hij dat zijn oom Claudius de moordenaar is. Claudius eist de troon op en trouwt bovendien met de weduwe van zijn eigen broer waardoor hij de stiefvader van Hamlet wordt. Hamlet weet niet wat hij moet doen. Spreekt de geest de waarheid of proberen duistere krachten hem tot slechtheid te verleiden? Moet Hamlet wraak nemen op Claudius? Theatergroep BLUV giet de voorstelling in het inmiddels bekende 'BLUV-jasje' en maakt daarbij gebruik van zelfgeschreven muziek.


Eerste Shakespeare-ervaring voor BLUV

Hamlet is geschreven door William Shakespeare tussen 1600 en 1602. De wraaktragedie is onder meer bekend vanwege de monoloog 'to be or not to be', die wordt uitgesproken door Hamlet, het personage waar alles om draait. Iedereen 'kent' Hamlet, maar vaak alleen van naam. Er zijn -helaas- weinig amateurgezelschappen die Hamlet opvoeren. Omdat Theatergroep BLUV graag verdergaat waar andere gezelschappen ophouden, was Hamlet geen moeilijke keuze.

Hamlet, Prins van Denemarken - Theatergroep BLUV - 18, 24, 25 augustus, 7 september – 20.15 uur
Joe Mann Natuurtheater Best – Kaartverkoop:
www.tgbluv.nl

Meer berichten