Logo groeiendbest.nl
De prijswinnaars van de playbackshow van vorig jaar
De prijswinnaars van de playbackshow van vorig jaar (Foto: MarijkeVermeulen)

Komend weekend feest buurtvereniging SKV

Zaterdag open avond met coverband Motion

Komend weekend, van vrijdagavond 17 augustus tot en met maandagavond 20 augustus wordt bij buurtvereniging SKV weer het feestweekend gehouden bij het buurthuis aan de Oude Baan. Een mooie afsluiting aan het eind van de scholenvakantieperiode. Het gevarieerde programma biedt elk wat wils. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de zaterdagavond nu open voor alle publiek. Op de Facebook-pagina wordt een like share en winactie gehouden. Elke 25e liker krijgt gratis consumptiemunten.

"We hebben het programma dit jaar enigszins aangepast", legt Miranka de Leest, voorzitter van de buurtvereniging uit. "Jarenlang hielden we playback- en talentenshows, maar de animo daarvoor liep terug. Daarom is zaterdagavond een open avond. Iedereen is welkom om de feesttent een bezoek te brengen. Mooi om de vakantie mee af te sluiten. Een uitstekende band treedt heel de avond op. Hiermee hopen we meer leven in de brouwerij te krijgen."


Maria Tenhemelopneming

SKV (Schans-Klaverhoek-Vleut) is met bijna 600 leden één van de grootste buurtverenigingen van Best. Miranka de Leest: "Het feestweekend wordt elk jaar gehouden rondom 15 augustus, het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. Het geldt voor de katholieke kerk als het belangrijkste Mariafeest."
Centraal in het historisch buurtschap De Vleut bevindt zich op een driehoekig grasveldje, omgeven door mooie bomen, de Maria Assumptakapel. Het is een eenvoudig rechthoekig bakstenen gebouwtje met zadeldak en toegangspoort. Architect van de kapel was Bestenaar Karel Olfers. De bewoners van buurtschap De Vleut en de Katholieke Actie bouwden dit monument in 1950 als dankkapel omdat de buurt tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels gespaard is gebleven. De kapel werd op 15 augustus 1950 door pastoor A. Swagemakers ingezegend. De kapel vormt tijdens het feestweekend op zondagmorgen een centrale rol.
De oorspronkelijke naam Maria Assumpta werd in 1993 vervangen door de naam Ave Maria. In 1989 werd de renovatie van de kapel afgesloten tijdens een mis door bisschop Mgr. Ter Schure van Den Bosch.


Ontstaan

De buurtvereniging werd opgericht in 1971. "De boeren en enkele burgers van buurtschap De Vleut hadden na een week hard werken behoefte aan ontspanning", vertelt Miranka. "Voordat de buurtvereniging bestond nam buurtschap De Vleut al deel aan het buurtvoetbal in Best. Op initiatief van enkele buurtbewoners werd besloten het aantal activiteiten naast het voetbal uit te breiden. Al snel waren ruim honderd gezinnen lid en voor alle activiteiten werden commissies in het leven geroepen. Er werd een houten woning uit de Zandstraat ter beschikking gesteld. Deze woning werd grotendeels afgebroken en dat was het begin van het buurthuis aan de Oude Baan. Tijdens de bouw waren ruim 50 vrijwilligers actief."
Kort daarop werd het buurthuis uitgebreid met enkele kleedlokalen voor bezoekende voetbalverenigingen. De belangrijkste doelstelling van de buurtvereniging is de sociale contacten te verbreden. De leden komen regelmatig bij elkaar voor kaarten kienen, paasactiviteiten en de sinterklaasviering. Vooral de opkomst bij jeugdactiviteiten is groot.


Programma

Vrijdagavond is het ledenavond, dus besloten. Zaterdag 18 augustus vanaf 10.30 tot 12.00 uur kunnen liefhebbers zich inschrijven voor de Solex en brommerrit. Het inschrijfgeld bedraagt € 7.50.

Zaterdagavond 18 augustus is het vanaf 20.30 uur gratis entree in de feesttent. Coverband Motion staat centraal op deze avond en zorgt ervoor dat de stemming er in komt.
Zondag 19 augustus is er bij de kapel in De Vleut om 10.00 uur een mis. Van 11.00 tot 16.00 wordt er een vlooienmarkt gehouden. De entree bedraagt € 2,00.
Maandag 20 augustus wordt er om 20.00 uur gekaart en gekiend in de Feesttent.


Meer berichten