Logo groeiendbest.nl
De 'piste' wordt geopend (Foto, Cor Delissen)
De 'piste' wordt geopend (Foto, Cor Delissen)

Zomerse sneeuwpret op het Dorpsplein

De aanhoudende hittegolf kreeg afgelopen vrijdag, plaatselijk en tijdelijk, een verkoelende wending. Op het Dorpsplein werd een flinke sneeuwlaag gecreëerd waarop vooral kinderen zich konden uitleven. In korte broek, met blote voeten door de sneeuw lopen. Een sneeuwballengevecht, glijden in de sneeuw, het kon vrijdag allemaal. Een grote groep volwassenen en kinderen was op de stunt van CoolBest afgekomen.

Met ruim 30 graden op de thermometer klonk het als fake nieuws, maar het ging toch echt gebeuren. Onder het motto 'Cool Best' veranderde CoolBest in samenwerking met de gemeente het Dorpsplein in een ware sneeuwwereld, om er zo de coolste plek van Nederland van te maken. De sneeuw werd geleverd door Polar Europe, die dit ook doet voor o.a. de Olympische Spelen. Rond 11.00 uur werd de sneeuw op het plein gespoten om daarna gedurende de dag geleidelijk te smelten.

"In de aanhoudende hittegolf ontstond het idee om Best te gaan koelen. Met deze actie willen wij op een leuke manier zowel verkoeling als hydratatie bieden aan de bewoners en bezoekers van Best. Hoe cool is het om te kunnen zeggen dat je met 33 graden in de sneeuw hebt gespeeld? Best cool, toch", aldus Sabine Blom van CoolBest.

Het idee ontstond een paar dagen daarvoor. Sabine: "We hadden een tv-commercial laten maken en daarvan was nog materiaal over. Het moest naar Duitsland worden vervoerd, langs Best. Toen bedachten we dat het een mooie stunt zou zijn om hier in de hitte sneeuwpret te laten ervaren."

Stikstof

De sneeuw werd gemaakt in een flinke tent, die goed was afgesloten van de buitenlucht. "Er wordt water ingespoten, dat in combinatie met lucht verneveld. Door stikstof toe te voegen ontstaat er in de tent een temperatuur van min 15 graden", legde een medewerker uit. "Zo krijg je een dikke laag sneeuw."

Veel mensen wachtten vanaf de kiosk en in de schaduw van het gemeentehuis gespannen af wat het resultaat zou zijn. Toen de tent eenmaal was verwijderd, stoven de kinderen de sneeuwhoop op. Al snel vlogen de sneeuwballen in het rond.
Kinderen van kindcentrum De Kiezel waren met hun begeleidsters ook naar het Dorpsplein gekomen. "We hadden deze week als thema 'Oef wat is het warm', dus daar sloot deze actie mooi op aan", vertelde een medewerkster van het kindcentrum. "Voor kinderen van 1 tot en met 4 jaar is het bij de sneeuwhoop te druk. Daarom heb ik een stuk sneeuw gepakt en het de kinderen laten voelen op het bordes van het gemeentehuis."

De kleine handjes van de kleuters grepen fanatiek in de sneeuw. Een leuke ervaring en de juf moest dan ook terug om nog een stuk sneeuw te halen. Overigens beleefden de kinderen ook veel plezier aan de spuitende fonteinen op het plein.

Meer berichten