Logo groeiendbest.nl

Op en rond het Smitsorgel

Er sneuvelden heel wat records deze zomer. Het aantal zonuren, de warmste dag, de warmste plaats, enzovoorts. Minder ophef was er over de kwaliteit van de zomerconcerten 'Op en rond het Smitsorgel', die in Sint-Oedenrode ook dit jaar weer worden gegeven.

Niet omdat die kwaliteit onder de maat is. Het tegendeel is namelijk het geval. Wel lijkt er een verband te zijn tussen de buitentemperatuur en het aantal concertbezoekers. Een omgekeerd evenredig verband weliswaar: hoe hoger de temperatuur, hoe lager het aantal bezoekers. De kwaliteit van de concerten dit jaar staat echter op buitengewoon hoog peil. Dat zal ook zo zijn op zaterdag 11 augustus bij het concert dat wordt gegeven door Willem Hörmann ('s-Hertogenbosch 1953).

Hörmann studeerde af in vijf richtingen waaronder kerkorgel en piano. Als organist is hij verbonden aan de Sint Cathrienkerk te 's-Hertogenbosch; daarnaast is hij organist in de H. Hartkerk te Vught, de Sacramentskerk te Middelrode en de SOW-Gemeente te Berlicum.

Buiten zijn werk als docent geeft hij orgelconcerten en werkte hij mee aan diverse uitvoeringen met koren en opname's voor radio, tv en cd.

De afgelopen jaren bespeelde hij tijdens concerten meer dan 70 orgels in binnen- en buitenland (VS, Israel, Canada, Frankrijk, Duitsland, België en Luxemburg). Dit jaar is hij te beluisteren in Londen (VK) en diverse plaatsen in heel Nederland. Door diverse Brabantse orgelkringen werd hij de afgelopen jaren opnieuw voor het geven van concerten uitgenodigd.

Op zijn repertoire staan de meeste grote werken van J.S. Bach, symfonieën van Widor, Dupré en Vierne, grote werken van Olivier Messiaen, César Franck, Franz Liszt, J.P. Sweelinck, eigen werken en improvisaties. Regelmatig voert hij hedendaagse werken uit van componisten die hij heeft horen spelen zoals Naji Hakim en Thierry Escaich; ook laat hij regelmatig werken horen van Brabantse componisten uit de 20ste eeuw.

Op veel concerten die hij samen met vooraanstaande koren gaf stonden omvangrijke werken op het programma, waaronder werken voor twee koren en twee orgels. Hij zette zich in voor de Brabantse Orgelfederatie, en jarenlang voor de besturen van de Stichting Orgelkring "Hendrik Niehoff", de Interkerkelijke Stichting Opleiding Kerkmuziek, Stichting Regionale Muziekschool 's-Hertogenbosch, en is actief als bestuurslid van de Vrienden van het Smitsorgel Sint Lambertuskerk Rosmalen en de Orgelkring Sint Cathrien te 's-Hertogenbosch.

Meer info: www.willemhormann.nl. Op Youtube kunt u meer dan 80 opnames vinden. Op het programma van zaterdag 11 augustus staan werken van o.a. Jan Nieland (1903-1963), Olivier Messiaen (1908-1992), John Rutter (1945), en Olivier Messiaen (1908-1992). Ook deze keer is een improvisatie te horen op een van de werken van de Beatles. Het concert is gratis toegankelijk en begint om 15.30 uur.

Meer berichten