Logo groeiendbest.nl
Jaap Bressers (Foto, Ria van der Ploeg)
Jaap Bressers (Foto, Ria van der Ploeg) (Foto: )

Jaap Bressers: 'Duurzaamheid met een glimlach"

Bestenaar Jaap Bressers, bekend van o.a. het boek 'Waar een wiel is, is een weg', is een inspirator bij uitstek. Gekluisterd aan een rolstoel weet hij anderen toch humorvol te enthousiasmeren en inspireren. Hij zet mensen aan het denken over hun eigen toegevoegde waarde, kracht en mogelijkheden. Ook duurzaamheid behoort tot de onderwerpen waarover hij mensen toespreekt. Jaap praat vooral uit ervaring.

Duurzaamheid is een thema waar Jaap niet alleen vol passie over spreekt, maar ook naar leeft. Zijn eigen huis en bedrijf zijn bijvoorbeeld volledig CO2-neutraal. Hij gaat zelfs nog een stap verder: het pand gebruikt geen gas meer en levert meer elektriciteit terug aan het net dan het gebruikt. Het is een van de eerste energie-positieve huizen van Nederland. Daarnaast staat er voor klanten natuurlijk een elektrische laadpaal voor de deur om gratis de auto te laden. Jaap is dus de spreker waar je écht energie van krijgt, ook buiten de zaal. "Ik ben een van de weinige mensen, die in de zon kan zitten en toch geld verdient", zegt Jaap lachend.

Glimlach

Het mooie aan de opstelling van Jaap is, dat de glimlach zijn woorden en meningen onderstrepen. "Mensen vragen aan mij waarom ik over duurzaamheid spreek. Ik vraag het mezelf ook wel eens af. Het is namelijk vervelend als je vindt dat het moet. We recyclen in Nederland nu ongeveer 60 procent van ons afval, terwijl 98 procent haalbaar moet zijn. Ik vind het belangrijk om daaraan een bijdrage te leveren en zo dus ook aan een betere wereld. Naast mijn mooie werk wil ik ook met onze woning bijdragen, die is daarom niet alleen energie-neutraal, maar zelfs energie-positief. Dat wil zeggen zoveel mogelijk omgezette zonne-energie terug leveren aan het net. Er liggen nu 41 zonnepanelen op ons dak, binnenkort komen er nog tien bij. De panelen zijn dubbelzijdig en licht doorlatend en doordat het wit geschilderde dak de zon terugkaatst is het rendement 20 procent hoger. De panelen zijn oost-west gelegd waardoor de opbrengst wordt verspreid over de hele dag. En het kost minder ruimte."

Goede energieadviseur

Jaap heeft voordat zijn woning werd verbouwd een goede energieadviseur gezocht. "Goed persoonlijk advies is enorm belangrijk. Het is een woning uit 1968 en in die tijd speelde duurzaamheid nog niet. Enkele van de dingen die we gedaan hebben is: extra isolatie in het dak, de muren aan de buitenzijde geïsoleerd en mooi laten stukadoren, een luchtwarmtepomp geplaatst en gekozen voor trippel glas. Ook is onze woning levensloopbestendig, dat wil zeggen rolstoelvriendelijk. Verder hebben we simpele waterbesparende voorzieningen getroffen in alle kranen. De kleine stappen, zoals een waterbesparende douchekop die iedereen kan maken, leveren een glimlach op als je ermee bezig bent en beseft dat je een bijdrage levert aan een betere aarde. Zo leveren we op meerdere vlakken een bijdrage aan duurzaamheid, genieten we van meer comfort en is de uitstraling van ons huis vergroot."

Pionieren

Jaap en ook zijn echtgenote houden van pionieren. "Dat past bij ons", verzekert hij. "Wel met een onafhankelijk advies van mensen die er verstand van hebben. Ik hoop dat dit verhaal een bijdrage levert aan het vergroten van duurzaamheid en dat het als een olievlek andere mensen inspireert tot daden. Wij delen onze kennis en opgedane ervaringen ook met veel mensen. Daarom deden we ook mee aan de duurzame huizenroute. Er kwamen mensen uit heel Zuid-Nederland kijken en informatie inwinnen. Belangrijk is om plezier te halen uit wat je doet. En elke bijdrage, hoe klein ook, levert iets op. Ook die van jou."

Meer berichten