Logo groeiendbest.nl
Foto:

Jonge filmmaker Evie Sparidaens wil meer begrip in de wereld van dementie

Op woensdag 22 augustus laat de jonge filmmaker Evie Sparidaens in 't Zand in Oirschot een korte film zien en vertelt ze over de wereld van dementie. Evie werkt als social designer en filmmaker aan verschillende projecten over zorg en dementie. Daarnaast werkt ze in een zorginstelling als woonondersteuner in een woonkamer waar twaalf mensen met dementie wonen. De voordracht begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Toen de familie van Evie de zorg voor haar oma met dementie op zich nam, maakte zij van dichtbij mee hoe zwaar dit kan zijn. Deze ervaring was een stimulans voor haar afstudeerproject aan de Design Academy in Eindhoven, waarin ze onderzocht hoe de zorg voor iemand met dementie wordt ervaren. Naast een korte film, genaamd 'Hou Vast', maakte Evie een klein boekje waarin ze de juiste woorden probeerde te vinden om de lezer te laten ervaren hoe het voelt om dementie te hebben. Zij confronteert ons met de leegte en de verwarring en vooral met het onophoudelijk zoeken naar houvast.

Tranen bij grote mannen

Voor haar project sprak Evie met heel veel mantelzorgers. Zo kwam ze erachter waar de hulp ontbrak en tegen welke moeilijkheden de mantelzorgers aanliepen. Juist het onder woorden brengen van het gevoel is soms lastig, omdat het zo moeilijk is om je in te leven in de mantelzorger of diegene met dementie. Wat houdt dit nu precies in? Er is veel informatie te vinden over de ziekte, maar de inleving blijft daarbij onderbelicht. Juist door dit gevoel te vertolken, hoopt Evie meer bewustzijn te creëren, wat hopelijk zal leiden tot meer begrip en empathie. 'Hou vast' probeert op een gevoelige manier, herkenning te creëren en mensen inzicht te geven in de wereld van iemand met dementie. Haar werk raakt mensen en roept soms onverwachte emoties op, inclusief 'tranen bij grote mannen'.

Aanvang en aanmelden

Deze avond met Evie Sparidaens vindt plaats op woensdag 22 augustus in 't Zand, Bestseweg 52 in Oirschot. De ontvangst is vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Tijdens deze avond is er ook een informatiemarkt van verschillende organisaties zoals Summa (opleidingen), WBO, Alzheimer Nederland en Cultuurspoor Best met Dementheek. Zij kunnen u van allerlei praktische informatie voorzien. Kunt u deze avond niet? Geen nood, want op 2 oktober komt Evi Sparidaens nog naar Ons Mevrouw in Middelbeers.

Belangstellenden voor deze avond in 't Zand zijn van harte welkom. Kosten bedragen € 2,50 (inclusief koffie en een consumptie). U wordt vriendelijk verzocht om u aan te melden via e-mail: dvgbo18@gmail.com, zodat we inzicht hebben in het aantal personen dat we kunnen verwachten.

Samen naar een dementievriendelijke gemeenschap

In samenwerking met onder meer platform Dementie Best, Oirschot Zorgt, Alzheimer Café en Lions Best Oirschot wordt gewerkt aan het dementievriendelijk maken van onze gemeenschappen. Dementie kan één op de vijf mensen overkomen en van al die mensen woont 70% thuis. Het is belangrijk dat we allemaal bijdragen aan een samenleving waarin mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk veilig thuis kunnen wonen en kunnen blijven meedoen met de dingen die ze nog graag doen. Speerpunten zijn: minder taboe, meer bewustwording, omarmen en verhalen vertellen. In dat kader organiseren we bijeenkomsten zoals deze met Evie Sparidaens.

Meer berichten