Logo groeiendbest.nl
Kees Braun werd feestelijk uitgezwaaid (Foto, Cor Delissen)
Kees Braun werd feestelijk uitgezwaaid (Foto, Cor Delissen)

Kees Braun na 40 jaar onderwijs met pensioen

"Er heerst op de Paersacker
een familiale sfeer"

Ze stonden er allemaal, de leerlingen van de Paersacker om hun meester Kees Braun te verwelkomen op zijn laatste schooldag. Een mooie zonnige dag, de kinderen in twee rijen opgesteld achter een blauwe lijn. Om tien uur betrad de scheidende leerkracht met zijn echtgenote en dochter het schoolplein. Zichtbaar geroerd ontving hij het applaus, gejuich en de spontane yell.

Kleuter Fatima stond ook opgesteld achter de lijn. "We gaan een liedje zingen, maar ik weet niet voor wie", sprak ze. Toen meester Kees verscheen deed ze uiteraard enthousiast mee. Na de ontvangst werd meester Kees in de gymnastiekzaal vermaakt door de leerlingen van de Paersacker. 's Avonds volgde een feestavond waar hij met zijn band The Saints zelf voor de muziek zorgde. Het drumstel stond al opgesteld.


Mariaschool

Op 1 augustus 1979 startte meester Kees zijn loopbaan op de Mariaschool. "Ik had daarvoor al een jaar vervangen in Best, Eindhoven en Heeze", vertelt meester Kees. "Het was een moeilijke tijd toen, je kwam niet gemakkelijk aan een baan. Ik weet nog dat er op een baan in Veldhoven 800 sollicitaties binnenkwamen. Na een jaar stapte ik over naar de Pius X school."
Later fuseerden de Mariaschool en Pius X school tot Paersacker.


Familiale sfeer

Meester Kees kijkt met een heel goed gevoel terug op zijn 40 jaar onderwijservaring. "Het is mij in Best zeer goed bevallen. Er heerst op de Paersacker een familiale sfeer, men komt hier voor elkaar op, we zijn er voor elkaar. Ik ging altijd met heel veel plezier naar school. Ik heb op de kleutergroepen na alle klassen gehad, van 3 tot en met 8 en alle combinatieklassen. Mijn specialisatie was muziek. Vanaf groep 5 tot en met 8 gaf ik de muzieklessen. Een collega nam mijn gymnastieklessen over. Voor de instrumentenles op school schreef ik vaak zelf de muziek."


Beroepsmuzikant

Op 17-jarige leeftijd begon Braun met drummen. "Toen ik op de Pabo zat, spelde ik nog even met de gedachte om beroepsmuzikant te worden, maar dat is het toch niet geworden. Ik heb aan het conservatorium algemene vakken deel één afgesloten. Ik ben breed opgeleid en heb een grote interesse in alle muziek. Ik kon leerkracht worden op een muziekschool, maar de combinatie lesgeven op een basisschool in combinatie met muzieklessen verzorgen leek me leuker. Uitvoerend blijf ik ook bezig. Met The Saints treden we ongeveer een keer per maand op feesten, partijen en festivals op. We spelen vooral muziek van de jaren zestig en zeventig. Ook heb ik op de vibrafoon jazzmuziek gemaakt."
Terugkijkend op 40 jaar onderwijs vindt meester Kees dat er veel is gewijzigd. "Het onderwijs is als een sneltrein veranderd. Kinderen zitten niet meer in rijen in de klas, maar in groepjes. Het lesgeven is geëvolueerd, je moet als het ware afpellen en veel aandacht en zorg besteden aan de leerlingen die het nodig hebben. Het onderwijs is ook losser geworden. Kinderen spreken je aan met de voornaam. Ik heb in de afgelopen jaren eveneens een hele ontwikkeling doorgemaakt."


Genieten

Meester Kees stopt op 63-jarige leeftijd. "Mijn echtgenote komt uit Polen, ze was er ook leerkracht en ook gespecialiseerd in muziek. Ze speelt piano. Een mooie combinatie dus. Zij is op 60-jarige leeftijd gepensioneerd, we krijgen nu dus tijd om te genieten van leuke dingen."

Meer berichten

Shopbox