Logo groeiendbest.nl
Zwieren en zwaaien in de zon (Foto, Cor Delissen)
Zwieren en zwaaien in de zon (Foto, Cor Delissen)

"Dit jaar opvallend veel gezinnen met jonge kinderen op prikkelarme kermis"

Goed weer is voor buitenevenementen altijd een doorslaggevende factor. Dit jaar zorgden hoge temperaturen en volop zon voor zomerse taferelen op het kermisterrein. Bezoekers waren luchtig gekleed, zochten de terrasjes op voor een verkoelend drankje en ijsjes gingen grif over de toonbank. Van extra drinkwaterpunten werd dankbaar gebruik gemaakt.

Mensen lieten zich ondanks de hoge temperaturen niet tegenhouden. Ze kwamen vanuit de hele regio naar de Bestse trekpleister. De Mine Tower, 90 meter hoog, was samen met de Reactor en Magic een één van de topattracties. De Mine Tower was zelfs een primeur voor Nederland. Langzaam naar boven, ronddraaiend op verschillende hoogtes en uiteindelijk in vrije val naar beneden. Veel waaghalzen moeten even slikken toen ze weer vaste grond onder de voelden.


Start

Vrijdagmiddag werd rond half zeven het officiële startsein gegeven voor kermis 2018. Enkele uren eerder gingen de attracties al los en konden de kermisliefhebbers zich uitleven. John de Bever, Django Wagner en Ferry de Lits traden op de kiosk op voor hun fans. De opkomst was goed en de drie zangers zongen de van hen bekende liedjes. Na deze optredens kon de kermis echt los gaan. Het Sint Odulphusgilde, traditioneel onderdeel uitmakend van de opening van de kermis, was met een flink aantal leden naar de schiettent gekomen om als schuttersgilde de kermis los te schieten. Al moest het dit keer wel met een luchtbuks in plaats van met de voetboog.


Prikkelarme kermis

Zaterdagmorgen ging de kermis al om elf uur van start. Het experiment met de prikkelarme kermis sloeg vorig jaar zo goed aan dat ook dit jaar aan kermisliefhebbers die niet zo goed tegen veel herrie en opzwepende bewegingen kunnen de gelegenheid werd geboden van de bijna negentig attracties te genieten. Zelfs van buiten Best kwamen instellingen en organisaties met busjes naar Best om de prikkelarme kermis te bezoeken.
"Dit jaar zien we opvallend veel gezinnen met jonge kinderen op de prikkelarme kermis", constateerde wethouder Marc van Schuppen, die zich met waarnemend burgemeester Hans Ubachs en andere collegeleden en raadsleden als vrijwilliger had aangemeld om hand- en spandiensten te verlenen als dat nodig mocht zijn. Ubachs was al bekend met het fenomeen prikkelarme kermis. "In mijn vorige gemeente hadden we al zes jaar een prikkelarme kermis", aldus Ubachs.
In de Sjimmie stond de muziek hoorbaar zachter. "Nu is het aantrekkelijker voor kinderen die last hebben van harde muziek", reageerde de exploitant, terwijl een paar kinderen naar buiten rennen en naar hun moeder roepen: "Dit is cool, ik wil nog een keer."


Compliment

"Ik wil alle vrijwilligers, die zich inzetten voor de prikkelarme kermis een compliment maken", reageerde Angela Louwerse, kermiscoördinator van de gemeente. "Er hebben zich maar liefst 40 mensen aangemeld. Dat vind ik bijzonder in een tijd dat het veel moeite kost om vrijwilligers bij elkaar te krijgen. De meesten hebben gereageerd op een oproep. Het mooie van het organiseren van de kermis is dat het teamwork is. Je hebt veel mensen nodig om alles goed op elkaar af te kunnen stemmen."


Water

Inspelend op de hoge temperaturen en warmte had de gemeente op een vijftal plekken extra watertappunten gecreëerd. "Mensen kunnen er hun flesjes vullen en hun vochtgehalte op peil houden. Er wordt veel gebruik van gemaakt."
's Middags was het voor de straatartiesten niet gemakkelijk om zich uitbundig te manifesteren. Toch lieten de deelnemers aan het Straattheaterfestival zien dat ze hun creaties serieus namen. Zo probeerde Golila, een in een roze gorillapak gestoken straatartiest, kinderen te verlokken tot het geven van een hand of knuffel. Veel waardering kregen ook Hout & Hout, een goed doordachte creatie die ongetwijfeld veel kruim gekost moet hebben. Extra water en wat kortere looprondjes moesten de straatartiesten wat verlichting brengen.
"Ik ben ook blij met terras het Nieuwstraatje. Beste horecaondernemers, Jan Verhoeven, Sophie van Genugten en Nettie van café d'n Ekker, hebben een podium opgesteld om de samenwerking tussen gemeente en horecaondernemers te upgraden. Een mooi initiatief, want uiteindelijk moeten we het van de samenwerking hebben. Wie weet wat hier nog uit kan groeien."

Verderop in deze krant nog enkele foto's van de kermis

Meer berichten

Shopbox