Logo groeiendbest.nl
In de lege praktijkruimte, Freerk en Annemieke Venema (Foto, Cor Delissen)
In de lege praktijkruimte, Freerk en Annemieke Venema (Foto, Cor Delissen)

Aan 30 jaar dokteren is een eind gekomen

"We hebben hier een geweldige tijd gehad"

Zo kijken Freerk en Annemieke Venema terug op de dertig jaren dat ze in Best gewoond en gewerkt hebben. Dat dat wederzijds was, bleek tijdens de afscheidsreceptie van enkele weken geleden; meer dan 400 patiënten kwamen het echtpaar de hand schudden, veelal vergezeld van een alcoholische dankbetuiging. Tientallen schriftelijke bewijzen van erkentelijkheid en andere vormen van dank liggen klaar, om mee te verhuizen naar Amsterdam.

Je mag Freerk en ook Annemieke gerust kinderen van de jaren '60 noemen. Een beetje alternatief en opstandig waren toen velen, in de tijd van de Provo's en ontluikende Dolle Mina's. Freerk studeerde toen geneeskunde en zou aan het einde van zijn studie opgeroepen worden voor de dienstplicht. "Ik ben arts geworden om mensen beter te maken, niet om tegen ze te vechten", aldus Venema. Een lang gekoesterde wens was om als vervangende dienstplicht een aantal jaren als tropenarts te werken. Uitgezonden door Memisa kwamen zij in Zambia terecht, waar Freerk meer dan vier jaar alle facetten van de geneeskunde beoefend heeft. "Hier staan allerlei specialisten om je heen, daar moest ik alles zelf doen". Een stevige leerschool, maar een schat aan levenservaring.


Best

Bij terugkomst in Nederland heeft Freerk zich eerst als huisarts bekwaamd. Het echtpaar woonde toen in Schagen, las een advertentie over de vacature in Best. Na de jaren tropenervaring wisten ze een ding zeker: niet in de Randstad. Dus Best was een prima plek!.

De sollicitatie leverde 100 reacties op, welke door de toenmalige advies- en selectiecommissie werden beoordeeld. Diverse keren moest de huisarts in spé hier opdraven, bij de commissie, maar ook bij burgemeester De Widt en de toenmalige wethouders Gerrit Jan Swinkels en Toon Reijnders, die allemaal beoordeelden, of deze 'man van buiten' wel paste in het profiel. Blijkbaar wel, want in 1988 vestigde het echtpaar Venema zich in een woning aan de Lijsterbes, waar ze ruim twee jaar de praktijk hadden.


Salderes

In het eerste jaar meldden zich 1000 patiënten en na drie jaar waren er dat al 2000. Juist in de tijd, dat Best fors groeide en sommige huisartsen al 'volgeboekt' waren, ging het in de Lijsterbes gauw knellen. Naar de gemeente, grond kopen in de Salderes en een mooie praktijk- annex woonruimte gebouwd. Daar kwamen in de loop der jaren velen op spreekuur, maar als het nodig was ging Freerk Venema natuurlijk op huisbezoek. Zo ging hij ook in al die jaren op kraamvisite, als er weer een nieuwe wereldburger geboren was. Dat werd hogelijk gewaardeerd.

"Wat leuk, dat je bij me op kraamvisite kwam"

Margo

10 jaar lang was Margo een bekend aanspreekpunt in de praktijk. Voor velen de eerste kennismaking met de dokter, en zij wisselde de diensten aan de balie af met Annemieke. Margo gaat nog even mee met de 'nieuwe' dokter, Marloes Cucciolillo in de praktijk aan de Ronde en daarna gaat zij ook lekker genieten.

Inmiddels is de praktijk leeg gemaakt en maakt het echtpaar zich op, om te gaan verhuizen naar Amsterdam, 'wat dichter bij de kinderen en we zijn verknocht aan die stad'. In een compleet nieuwe wijk aan het IJ hebben ze een appartement gekocht en daar hopen ze nog heel lang te kunnen genieten van hun pensioen.


Dank jullie wel

We begonnen dit verhaal met de lange rij mensen, die afscheid kwamen nemen. Voor iedereen een vriendelijk woord of een afscheidsknuffel. Freerk en Annemieke willen nog even van deze gelegenheid gebruik maken, om alle mensen te bedanken voor hun aanwezigheid, cadeaus, geschenken, tekeningen, flessen (veel flessen!) . "Het was hartverwarmend". Zij wensen alle Bestenaren een gezonde toekomst.

Meer berichten

Shopbox