Logo groeiendbest.nl
Foto: Cor Delissen

Tochtje op riksja of duofiets?


Een bijzondere belevenis voor mensen die niet meer zo goed kunnen lopen en fietsen is een tochtje op de duofiets of de riksja van Best. Vooral op deze warme zomerse dagen is het heerlijk zo'n tochtje te maken door de groene natuur rondom Best en de wind door je haren te voelen. Bij Archipel Kanidas/Nazareth staan duofiets en riksja elke dag klaar met een vrijwilliger die de mensen thuis ophaalt voor zo'n tochtje en weer terugbrengt. Iedereen die tot nu toe met riksja of duofiets op stap is gegaan was er erg enthousiast over.

Verkwikkend en enerverend

Bij de riksja zit je met z'n tweeën relaxed op de voorbank en zit de fietsvrijwilliger achter je; hij trapt je vooruit. Bij de duofiets zit je ook met z'n tweeën naast mekaar, ieder op een eigen zadel; de een – vrijwilliger, familielid of kennis - trapt en stuurt, de ander kan nu en dan meetrappen maar hoeft dat niet.

Zo'n tocht is best enerverend. Mensen in het dorp die je passeert zwaaien je toe. Je komt langs boerderijen met bloeiende tuinen, koeien kijken je verbaasd aan, ook herten en lama's kijken op. In de bossen hoor je vogels fluiten, ruik je de groene natuur, stap je af bij een bijzondere plek of om zomaar braambessen te plukken.

Er zijn een tiental routekaarten beschikbaar naar uiteenlopende bestemmingen, zoals het Joe Mann paviljoen, de Heilige Eik, de Spoordonkse watermolen, herberg De Schutskuil, kasteel Henckenshage of de Oerse molen. Maar ook kun je een eigen bestemming kiezen, een plek die je dierbaar is of een nieuwe plek die je graag eens wilt bekijken. En natuurlijk is er altijd ergens een gezellig terrasje onderweg om aan te leggen en iets lekkers te gebruiken.


Aanmelden

De riksja kan elke dag, ook in het weekend, voor een hele of halve dag gehuurd worden bij Archipel Nazareth en is dit eerste jaar gratis. De duofiets kost € 7,50 per dagdeel of € 10,00 voor een hele dag. Het is bedoeld voor mensen met beperkingen en hun kennissen of familie. Aanmelden voor een tocht per riksja of duofiets: bij de informatiebalie van Archipel Nazareth, tel. 0499-362601 of bij de 'riksjef' op 06-24674732 of via riksjabest@gmail.com.

Meer berichten

Shopbox