Logo groeiendbest.nl
De prijswinnaars en de jury van het scholierendebat (Foto, Cor Delissen)
De prijswinnaars en de jury van het scholierendebat (Foto, Cor Delissen)

Scholierendebat Heerbeek College weer groot succes

De finale van het scholierendebat voor VWO-4 en HAVO-4 leerlingen van het Heerbeek College is dit jaar gehouden in 't Tejaterke. Een prachtige locatie hiervoor. Ruim 150 leerlingen vulden 't Tejaterke om de finalisten aan het werk te zien en te horen.

De jury bestond uit de drie debatleiders voor deze finale: Remco Kuipéri, Directievoorzitter Rabobank Het Groene Woud Zuid (tevens dagvoorzitter), wethouder Wilma van der Rijt van de Gemeente Best en wethouder Ester Langens van de Gemeente Oirschot.

De Rabobank had een heel leuk Volkswagenbusje op het plein neergezet en ze hadden de leerlingen uitgedaagd om in de pauze na twee rondes een zo leuk mogelijke selfie te maken en deze op Social Media te zetten. Je kon er een geldprijs mee winnen.

Na drie debatrondes trok de jury zich terug en Marlon Kicken, de verrassingsact, vulde deze tijd op en gaf daar alvast een voorproefje van zijn talent door op komische wijze terug te blikken op het debat. Binnenkort is Marlon te zien in De Enck.

De jury had intensief beraad nodig om te komen tot de uiteindelijke winnaars. Zij waren unaniem van mening dat het niveau van de debatten aan de hand van actuele stellingen van hoog niveau was en complimenteerden alle finalisten. Maar uiteindelijk was het team van Jarno Nouwens, Elvira Ajanovic en Laura van de Eijnde het allerbeste, zij kregen allemaal een bioscoopbon.

Alle 21 deelnemers aan de debatfinale krijgen in het nieuwe schooljaar een 'backstage' rondleiding in de Tweede Kamer.

Docent Maatschappijleer Niels van de Bogert organiseert het scholierendebat alweer voor het derde jaar op rij. Daarbij legt hij bewust de link naar de politiek. Hij wil de politiek dichter bij de leerlingen brengen en andersom. Omdat de leerlingen zowel uit Best als Oirschot komen heeft hij een beroep gedaan op politici uit beide dorpen. De coördinatie daarvan lag in handen van Diana van Weert en Gaston Slagers. De politici vertelden tijdens de op school gegeven lessen kort over hun eigen ervaringen in de gemeentelijke politiek en vervolgens gingen de leerlingen met elkaar het debat oefenen aan de hand van stellingen. De daarop volgende lessen werd e.e.a. steeds serieuzer en werden selectiedebatten gehouden waaruit vervolgens de finalisten voor zijn gekomen.

Het scholierendebat van het Heerbeek College is, na drie opvolgende jaren waarin het gehouden wordt, inmiddels uitgegroeid tot een mooie traditie.


Meer berichten