Logo groeiendbest.nl
Van links naar rechts; Rik Dijkhoff, burgemeester Hans Ubachs, Marc van Schuppen, Wilma van der Rijt, Stan van der Heijden en gemeentesecretaris Ceciel Noordman (Foto, Cor Delissen)
Van links naar rechts; Rik Dijkhoff, burgemeester Hans Ubachs, Marc van Schuppen, Wilma van der Rijt, Stan van der Heijden en gemeentesecretaris Ceciel Noordman (Foto, Cor Delissen)

Nieuwe wethouders geïnstalleerd

De nieuwe ploeg wethouders is vorige week geïnstalleerd. Twee wethouders van buiten de raad, Stan van der Heijden namens Jongerenpartij JO en Wilma van der Rijt voor het CDA en twee bekende namen: Marc van Schuppen (Best Open) en Rik Dijkhoff (VVD). Samen met waarnemend burgemeester Hans Ubachs vormen zij het college van burgemeester en wethouders voor de periode 2018 – 2022.

Voordat de nieuwe wethouders werden geïnstalleerd, werd eerst afscheid genomen van de terugtredende wethouders. Burgemeester Ubachs sprak de vertrekkende wethouders kort toe. "John Verheijen is praktisch en oplossingsgericht. Naast zijn wethouderschap heeft hij een drukke baan bij defensie. Zijn hobby is Netflix kijken, maar ik vraag mij af wanneer hij daar tijd voor heeft. 's Morgens om 5 uur op, dan naar Utrecht en 's avonds politicus. Hij keert niet terug als wethouder, wel wordt hij fractievoorzitter."
Peet van de Loo heeft volgens Ubachs duurzaamheid in Best op de kaart gezet. "Zij heeft daarvoor de zolen van haar schoenen gelopen en Best vertegenwoordigd in verschillende gremia. Ook vond ze in het college een nieuwe partner. De verkiezingsuitslag is haar tegengevallen, maar ik ga ervan uit dat ze snel een nieuwe uitdaging vindt."
Annegien Wijnands werkte het kortst in Best als wethouder. "Zij is op een rijdende trein gesprongen en moest werken aan moeilijke dossiers. Ook zij is teleurgesteld dat ze in Best niet verder kan."
Marc van Schuppen knoopt een nieuwe periode vast aan zijn wethouderschap.


Ingewerkt

Annegien Wijnands keek terug op haar wethouderschap in Best. "Er is een tijd van komen en gaan. Een jaar is lang genoeg om dingen voor elkaar te krijgen. Dankzij jullie voelde ik me vanaf dag één thuis om ingewerkt te raken. Er is hard gewerkt en discussie gevoerd. Dat de transformatie van de jeugdzorg grote tekorten veroorzaakte is balen. Het is een uitdaging om niet in paniek te raken, we moeten het kind niet met het badwater weggooien. Ik heb nog wel één tip: werk samen met de partners in het dorp. Ga in gesprek met mensen die inspireren en verbinden. Ik denk met warme gevoelens aan Best."


Enerverend

Peet van de Loo liet haar periode in Best de revue passeren. "Ik was de eerste wethouder die van buiten de raad zitting nam in het college. In relatie tot de dossiers die ik in mijn portefeuille had en wegens privéomstandigheden was het enerverend, maar waardevol. Straks heb ik wel meer tijd voor Bert en mijn dochter Julia."


Kritisch

Klaas Jan van Hees (D66) plaatste nog enkele kritische kanttekeningen bij de vorming van het college. Hij vond de samenstelling van het college met vier wethouders niet logisch. "We hebben nu 4 wethouders, maar nog geen beleidsakkoord. Dus vier acteurs, maar nog geen stuk. De vraag is dan ook hoe het stuk in Best zal aflopen. Alle wethouders nemen 0,75 fte voor hun rekening. De VVD had het verschil kunnen maken op de grote dossiers, de zwaarste taken op de sterkste schouders. Maar dat laten ze over aan het CDA."
Uiteindelijk ging de raad in meerderheid akkoord met de aanstelling van de wethouders. Wel werd bepaald dat de wethouders die buiten Best wonen zich binnen één jaar in Best moeten vestigen.


Meer berichten