Logo groeiendbest.nl
Onder grote belangstelling wordt de vlam ontstoken (Foto, Cor Delissen)
Onder grote belangstelling wordt de vlam ontstoken (Foto, Cor Delissen)

Bevrijdingsfestival brengt veel mensen op de been

"Er is vooral zondagavond
ontzettend veel gedanst"

De stemming zat er zaterdag en zondag tijdens het bevrijdingsfestival in het centrum al vroeg in. Veel zon, flanerende bezoekers, terrasjes, muziek en enthousiasme, alle ingrediënten waren aanwezig om het festival tot een geslaagd evenement te maken. Stichting Dorpsplein Evenementen en het comité Herdenkingen Best waren verantwoordelijk voor de organisatie. Hoogtepunt was zaterdagavond de fakkeltintocht en het ontsteken van het bevrijdingsvuur in de Koetshuistuin.

De lopers van atletiekvereniging Generaal Michaëlis, die het bevrijdingsvuur in Wageningen ophaalden, liepen tegen acht uur de Koetshuistuin in. De Seniorenkapel zorgde voorafgaand aan het officiële moment voor een toepasselijke muzikale inbreng. Noortje Dupont zong het door haar vertaalde lied Imagine van John Lennon.
Paul Hoen, voorzitter van Generaal Michaëlis, sprak de aanwezigen in de Koetshuistuin toe. "Het doorgeven van vrijheid is belangrijk. Met een team van 25 personen hebben we 140 kilometer afgelegd om het vuur hier in Best te krijgen. Voor velen in Nederland is vrijheid een doodnormale zaak. Pas als je niet vrij bent, ervaar je hoe waardevol vrijheid is. Het gevecht om je vrijheid vindt nog steeds plaats. Nog steeds zijn Nederlanders slachtoffers van die strijd. Vaak houden ze nare ervaringen over aan wat ze hebben meegemaakt. Het vieren van bevrijding is goed, maar het gaat niet vanzelf."
Vervolgens ontstak burgemeester Ubachs het bevrijdingsvuur in de Koetshuistuin met behulp van de door de lopers van de atletiekvereniging meegebrachte fakkel. De burgemeester was blij dat er zoveel mensen op het moment waren afgekomen. De officiële plechtigheid werd besloten met het zingen van het Wilhelmus en het lied 'We'll meet again'.


Tevreden

Jan van de Ven van Stichting Dorpsplein Evenementen was tevreden over het verloop van de festiviteiten op zaterdag en zondag. "De feestelijke aankleding van het centrum brengt mensen in de juiste sfeer. De opstelling van de onderdelen is prima, we hebben weer een professionele stap gezet. Ook de winkeliers zijn tevreden, iedereen heeft hier iets aan", zegt Van de Ven. "Aan de Boterhoek, waar kramen stonden opgesteld, moeten we nog werken. Dat moeten we meer aandacht geven."

Op zaterdagavond was het heel druk in de Koetshuistuin. "Je kon over de koppen lopen", aldus Van de Ven. "Zondag was het gezellig druk. Er werd veel gedanst. Er hing een goede stemming."

De organisatie van het bevrijdingsfestival gaat op de ingeslagen weg verder. "We gaan niet meer terug naar Dulfkesmarkt, deze opzet werken we verder uit", zegt Van de Ven. "Zo hebben we een bruisend centrum. En de medewerking van de gemeente is heel positief. Dat mag ook wel eens gezegd worden."

Meer berichten

Shopbox