Logo groeiendbest.nl
Glanzend zwarte gevels aan deze appartementen
Glanzend zwarte gevels aan deze appartementen

Symposium 'De Willem' en 'de Zwijger' groot succes

Het symposium 'De Willem' en 'De Zwijger' in TODO was een groot succes. Diverse woningcorporaties, onderwijsinstellingen, gemeenten, burgerinitiatieven, leveranciers en adviseurs waren aanwezig. Centraal stond het bijzonder duurzame project aan de Willem de Zwijgerweg. Ketenpartners Woonstichting 'thuis, BAM Wonen en NBArchitecten realiseren hier als eerste in Nederland Nul Op de Meter sociale huurappartementen in een gebouw met 5 woonlagen. De aanleiding voor dit symposium was de enorme interesse voor het project vanuit het hele land.

Luc Severijnen, directeur-bestuurder 'thuis, is trots op de samenwerking tussen de partijen. "Zonder de integrale aanpak en intensieve samenwerking was dit project niet mogelijk geweest. Ondanks alle moderne technieken houdt 'thuis de appartementen betaalbaar." Olaf van Dijk, programmamanager bij 'thuis, legt uit: "Wij nemen de helft van de extra investering voor NOM voor onze rekening. Voor de andere helft vragen wij een energieprestatievergoeding (EPV)". Van Dijk geeft nog als tip: "Gewoon doen! Alleen dan maak je, samen met anderen, nieuwe innovaties mogelijk".


Bezoek bouwlocatie

Om de diverse verhalen kracht bij te zetten zijn er rondleidingen op de bouwlocatie gegeven. Deelnemers van het symposium hebben beide type appartementen van binnen gezien. Zij kregen uitleg over het ontwerp van de gevels met zonnepanelen, balkonsysteem en de Isoniq dakrand. Anne-Marie Spierings, gedeputeerde provincie Noord-Brabant: "Ik ben blij dat we zien dat de investeringen in nieuwe producten zoals zonnefolie zich nu zichtbaar worden. Ook is ze blij dat 'thuis, BAM Wonen en NB Architecten ieder voor zich en samen investeren om deze NOM-ontwikkeling mogelijk te maken. "Trots ben ik dat dit bijzondere project in Best, een middelgrote gemeente, in Brabant wordt gerealiseerd. Een voorbeeld voor anderen."

Harold van de Ven, architect bij NBArchitecten: "Met deze ontwikkeling geven we vorm aan duurzaam wonen. Het project is een voorbeeld voor de Nederlandse woningbouw."
Met een legomodelletje legde Van de Ven beeldend uit dat een dak van een appartementengebouw niet groot genoeg is om genoeg energie op te wekken om NOM te realiseren. Maar er is gevel genoeg. Het gaat bij 'de Willem' en 'de Zwijger' over sociale woningbouw met een beperkt budget. Er was geen ruimte om zonnepanelen op maat te laten maken, dit zou de kosten te ver doen stijgen. "Standaard panelen pasten niet op de oorspronkelijke gevellengte. Door de speciaal ontworpen geknikte gevels was het bevestigen van standaard pv-panelen ineens wél mogelijk. En het ziet er nog gaaf uit ook. Door het toepassen van 1.330 zonnepanelen, bevestigd op het dak en tegen de gevel, voorzien de gebouwen straks zelf in alle energie die nodig is voor de bewoners en de algemene ruimtes."

De verhuur start komende maand.

De huurprijs ligt onder de €597,- per maand en is exclusief de energieprestatievergoeding. De woningen worden geadverteerd op Wooniezie.nl.

Meer berichten

Shopbox