Logo groeiendbest.nl
Fleur van Dijk had de mooist versierde fiets en kreeg een fraaie beker (Foto, Cor Delissen)
Fleur van Dijk had de mooist versierde fiets en kreeg een fraaie beker (Foto, Cor Delissen)

Koningsdag 2018 profiteert van aangenaam weer

Vrijmarkt houdt aantrekkingskracht van kinderen en ouders

Koningsdag begon in Best al op tijd. Al vroeg in de morgen werden in het centrum de spullen voor de vrijmarkt uitgestald. Officieel begon de vrijmarkt om negen uur, maar voor dat tijdstip gingen al spullen in andere handen over. Het aangename weer, fris maar gelukkig wel droog, zorgde ervoor dat er direct na de start van de vrijmarkt reuring in het centrum ontstond.

Voor veel kinderen en hun ouders is de vrijmarkt op Koningsdag de ideale gelegenheid om van allerlei spullen af te komen. Boeken, speelgoed, dvd's, fietsjes, kleding, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te koop. Er waren ook kinderen die lieten horen en zien dat ze een instrument bespelen. Een saxofoon, dwarsfluit, tegen een kleine vergoeding werd er muziek gemaakt. In een standje kon men de nagels laten lakken voor een euro. Enkele goede doelen grepen de vrijmarkt aan om hun doelstellingen onder de aandacht te brengen.
Veel kinderen werden bijgestaan door ouders. "We hebben thuis flink opgeruimd en hier spullen uitgestald. Het is veel, maar thuis zie je er niets van dat het weg is", laat een van de ouders weten.
De opbrengst van de dag is al gereserveerd voor een nieuw doel: de aanschaf van een Playmobilehuis.


Beraad

Bij een ander verkooppunt wordt er in een schrift nauwgezet bijgehouden voor hoeveel geld er is verkocht. Ook hier is er al gezocht naar een bestemming voor de dagwinst. "We hebben gister familieberaad gehouden wat met het geld van de verkochte spullen te doen. We zijn er nog niet uit, een dagje naar een pretpark of iets aanschaffen", laat moeder weten.
Het voorste gedeelte van de Koetshuistuin is een ideaal plekje om spullen uit te stallen. Ook een deel van het plein bij het gemeentehuis is in trek.


Het Goed

Direct na de start van de vrijmarkt is Het Goed actief. De kringlooporganisatie deelt handige dozen uit. "Als de vrijmarkt is afgelopen en mensen willen van hun spullen af, dan kunnen ze die in een doos doen. Wij halen ze op en kijken of er bruikbare spullen tussen zitten die we kunnen verkopen. De rest gaat weg", zegt Linda Vogels van Het Goed.


Pannenkoeken

Enkele jongelui hebben bij de Koetshuistuin een stand ingericht om pannenkoeken te bakken. Nadat de eerste pannenkoek was gebakken, kwam de organisatie van de vrijmarkt, Oranjevereniging Best, in het geweer. "De pannenkoeken worden gebakken met behulp van een gasstel. Dat mag niet", zegt Harry Smits van de Oranjevereniging. "Vorig jaar hebben ze er blijkbaar ook gestaan, maar is het niet opgemerkt. In de verordening staat dat er niet met gasflessen gewerkt mag worden."
Maar dan blijkt de inventiviteit van het organiserend comité. Men denkt mee met de deelnemers. Er wordt snel geschakeld en er wordt een elektrisch kookplaatje op de kop getikt. Het bakken van pannenkoeken kan doorgaan.


Kinderspelen

Kinderen konden ook weer diverse, soms ouderwetse, spelletjes spelen. Voor ieder spel ontvingen de kinderen een stempel op de stempelkaart. Een volle kaart gaf recht op een greep in de Grabbelton. Er was ook een bootcamp ingericht en er stond een springkussen. De brandweer was aanwezig en demonstreerde hun materiaal.
's Middags startte het muziekprogramma vanaf De Kiosk. DJ Aart van de Wouw presenteerde het programma met onder andere optredens van het Orkest Jersey, de Dorini's en John Hospel.
Voor de Kiosk verscheen een terras met een bar.

Meer berichten

Shopbox