Logo groeiendbest.nl
Drie dames van de Roefeldag met links naast hen Femke Vermeer (Foto, Cor Delissen)
Drie dames van de Roefeldag met links naast hen Femke Vermeer (Foto, Cor Delissen)

17 mei achttiende Roefeldag

Veel nieuwe bedrijven doen
mee met de Roefeldag

Op donderdag 17 mei wordt voor de achttiende keer de Bestse Roefeldag gehouden. Alle groepen acht van de basisscholen in Best doen mee. Ongeveer 450 leerlingen verdeeld over 62 groepen gaan die dag op bezoek bij bedrijven en instellingen om zich te oriënteren op hun toekomstmogelijkheden.

"We hebben veel nieuwe bedrijven aan het bestand kunnen toevoegen", zegt Rianne van Oirschot van het Roefelcomité. "Het is ons streven om een zo groot mogelijke diversiteit aan ondernemingen mee te laten doen waarmee de kinderen kennis kunnen maken." Het Bestse comité bestaat naast Rianne van Oirschot uit jongerenwerker Lotte Baerwaldt en Jolanda van de Wiel.


Initiatief

Het Vlaamse woord roefelen betekent snuffelen. Op de Roefeldag krijgen kinderen de kans te snuffelen aan de wondere wereld van de werkende mens. Van veel beroepen kunnen kinderen zich immers maar moeilijk een voorstelling maken. Op de Roefeldag krijgen kinderen de kans kennis te maken met de beroepspraktijk. Kinderen bezoeken de meeroefelende bedrijven tijdens een normale werkdag en moeten in veel gevallen daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken om zo beter te ervaren hoe het er in een bedrijf aan toe gaat.


Boerderij

Voor het eerst kunnen leerlingen van de groepen acht dit jaar ook kennis maken met de gang van zaken op een boerderij. Femke en Jan Vermeer van de melkvee- en educatieboerderij aan de Mosselaarweg doen mee aan de Roefeldag. "Wij vinden het altijd belangrijk om onze sector te laten zien en beleven. We laten zien hoe het er echt aan toegaat op een boerderij. Wij zijn bijvoorbeeld aangesloten bij Klasseboeren. Hoofddoel is laten zien waar ons voedsel vandaan komt. Een boerderij is een bedrijf waar we een boterham mee moeten verdienen en waar dus bepaalde beslissingen moeten worden genomen. Wij zijn een professioneel en gecertificeerd bedrijf."
Femke Vermeer wil de kinderen op de Roefeldag het boerenleven echt laten ervaren. Dat betekent tussen de koeien, op het land en misschien zelfs op de tractor.


Voorbereiden

Om de kinderen voor te bereiden, kunnen ze vooraf op school aan de slag met materiaal over de Roefeldag. Ook jongerencentrum Todo doet mee. Todo is tevens het vertrekpunt van de basisschoolleerlingen.


Lees ook

Meer berichten

Shopbox