Logo groeiendbest.nl
Jeroen Loohuis, op straat in Helmond
Jeroen Loohuis, op straat in Helmond

Prins Jheronimus d'n Urste klaar voor carnaval 2018

"Als prins carnaval eruit, is voor
mij een cadeautje"

Bijna 22 jaar is Jeroen Loohuis, prins Jheronimus d'n Urste, achter de schermen actief voor Stichting Karnavalsfederatie Best. In diverse commissies draaide hij mee, was ook presentator op de Klompengatse zittingen en jarenlang vorst van het Klompengat. "Het is tijd om het stokje over te dragen", zegt prins carnaval. "Ik blijf wel actief achter de schermen voor de Federatie, maar om er als prins carnaval uit te gaan is voor mij een cadeautje."

"Ik had vooraf niet kunnen bedenken dat ik carnaval als prins zo zou beleven", kijkt prins Jheronimus op de afgelopen maanden terug. "Ik heb het andere prinsen horen zeggen hoe ze carnaval beleefden, maar nu ervaar ik het zelf. Ik wist hoe het eraan toe gaat, maar als prins is het toch heel anders. Je staat in de spotlights en bent meer aan het genieten. Als vorst moest ik alles regelen. Nu hoef ik alleen bezig te zijn met de mensen om me heen. Dat maakt deze rol heel erg leuk. Het is overweldigend."

Tijdens de Klompengatse avond op zaterdag trad als eerbetoon de Dansgarde van elf jaar geleden op voor prins Jheronimus. "Ik wist dat niet, het was een verrassing. Je krijgt dan iets terug voor het werk dat je voor de Federatie hebt gedaan. Heel leuk en bijzonder."


Politieagent

Loohuis is in het dagelijks leven politieagent. "Ik ben wijkagent/brigadier in Helmond, al tien jaar. Ik heb in twee verschillende wijken gewerkt, nu werk ik in de binnenstad. Het leuke aan Helmond is dat het een stad is, maar tegelijk ook een groot dorp. Elke wijk heeft zijn eigen identiteit. Helmond heeft de afgelopen decennia veel ontwikkelingen doorgemaakt. De stad is in vele opzichten verbeterd en heeft een mooi centrum met alle noodzakelijke winkels.

We hebben tot voor kort ook in Helmond gewoond. Afgelopen weekend zijn we naar Best verhuisd. Ik kom uit Best en mijn vriendin krijgt een baan in Den Bosch. Best ligt dan mooi in het midden."


Muziek

Muziek speelt net als carnaval een rode draad in het leven van Loohuis. Tien jaar lang was hij de leadzanger van de band Kickshaw. Nu is hij zanger bij coverband Challenge. "We spelen op festivals, feesten en partijen. Het is goed te combineren met mijn werk, omdat optredens vaak ver van tevoren worden gepland.

Bij 'De prins nodigt uit' stond achter een gordijn mijn band Challenge opgesteld. Ook hier wist ik niets van. Ik moest een liedje zingen en toen ging het gordijn open. Geweldig."


Programma

De komende week staat er een vol programma op de rol. "We zijn vanaf afgelopen donderdag volop actief. We startten op die dag met het 65+ bal. Vrijdag was het bouwersbal, zeg maar de inschrijving voor de optocht. Zaterdag zijn we bij d'Ekkerkölders geweest, die hun baron lanceerden. Zondag is bij Bavaria in Lieshout de foto voor het ED gemaakt. Alle prinsen carnaval uit Brabant waren daarbij aanwezig. Daarna hadden we een paar dagen vrij. Komende donderdag gaan we van start met het ziekenbezoek, vrijdagmorgen bezoeken we de basisscholen en 's middags het Heerbeeck College. Daarna is het 'Efkes opwerme'.

Zaterdag wordt de carnavalsdienst gehouden en zondag volgt de optocht door het Klompengat."


Leus

Prins Jheronimus d'n Urste hoopt tijdens de carnavalsdagen op aangenaam weer en volle feestpaleizen. "Ik heb een leuke club mensen om me heen gesmeed en er is een verjonging doorgevoerd. Het is in elkaar gevallen zoals ik had gehoopt. Met die club gaan we het carnaval in. Maar we doen ook een oproep aan alle liefhebbers van carnaval in het Klompengat om zich in het feestgedruis te storten.

Want onze leus 'Klompengat is mooi met jou!' kan dan uitstekend worden waargemaakt. Alaaf!"elmond


Reageer als eerste
Meer berichten