Logo groeiendbest.nl
De Tent was sfeervol aangekleed (Foto, Cor Delissen)
De Tent was sfeervol aangekleed (Foto, Cor Delissen)

Klompengatse Avonden dit jaar in grote tent

Wisselend succes voor tonpraters

De Stichting Karnavalsfederatie Best pakte dit jaar met de Klompengatse Avonden heel anders uit. De twee avonden met muziek en tonpraters werden niet gehouden in zalencentrum Prinsenhof, maar in een grote tent die staat opgesteld op het plein achter het gemeentehuis. Aan de ambiance ontbrak het niet. Het publiek zat op banken aan lange tafels, kleurige verlichting en aankleding en een podium aan de kopse kant van de zaal. Alle ingrediënten voor een leuke avond waren aanwezig. Het programma, dat in een vlot tempo werd gebracht, zag er goed uit. Het verschil tussen de vijf optredende tonpraters was groot. De een scoorde een hit, de ander kwam helemaal niet uit de verf.

De tijd dat het Klompengat zelf een avondvullend programma kon samenstellen met tonpraters van eigen bodem ligt alweer enkele jaren achter ons. Enkele Bestse tonpraters en een aantal tonpraters van elders vormden vrijdagavond de hoofdschotel. Nadat prins Jheronimus d'n Urste met zijn gevolg al vroeg (in verband met geluidsoverlast moest het om half een 's nachts stil zijn op het plein) was binnengetrokken in de tent en een aantal plichtplegingen waren afgewerkt stond Robert van Lamoen als eerste in de ton. Altijd moeilijk om als eerste het publiek op te warmen. Als Annie uit de Helmondse binnenstad bracht Van Lamoen een aaneenschakeling van bekende en minder bekende moppen in Helmonds dialect. Het lukte hem niet om het publiek op temperatuur te krijgen.
Roel de Bresser was de volgende tonprater. Als Bennie de huisman probeerde hij zijn herwonnen vrijgezellenbestaan invulling te geven. Hij was uit de kast gekomen en met een hoog stemmetje bracht hij een vlotte buut met goed gekozen woordspelingen. Hij zette een leuk typetje neer.

Verrassing

Tonprater Koop Drost bleek een aangename verrassing te zijn. De uit Drenthe afkomstige Drost had meteen het publiek in zijn greep. Hij vond dat hij lauw werd onthaald door presentator Marty van der Staak en het publiek. "Dat doen we opnieuw", stelde Drost voor. Bij zijn tweede intocht reageerden publiek en presentator enthousiaster en meteen was de toon gezet. Het thema van zijn buut was 'Broodje tevredenheid'. Het ging over de jaren zeventig. Met zijn dialect en goed gevonden kwinkslagen was Drost de parel op de avond.
Niks en 'n Bietje, een cabaret duo, werd daarna aangekondigd door medepresentator Carine Scheepens. De sketches sloegen niet echt aan, maar met de enthousiast gezongen liedjes kreeg het duo het publiek op de banken.
Daarna stond Hans Erven met zijn creatie Simply Jack in de ton. Het publiek reageerde nauwelijks op zijn vaak seksistische grappen. Dan duurt het lang voordat de buut is afgewerkt.
Rene van den Heuvel, ook al uit Helmond, deed het als lid van motorclub de Heaven Devils naar behoren. In zijn buut waren veel leuke woordspelingen en doordenkers verwerkt. Op het eind van de avond toch een aangename afsluiting van het tonpratersdeel.

Zang

Een belangrijk onderdeel van het programma was muziek en zang. De Hofkapel speelde een belangrijke noot en na de eerste tonprater trad zanger Gerbrand Cools op met Nederlandstalige liedjes.

De leden van de jeugdraad lieten zich niet onbetuigd. Ze zetten de tent op stelten door een polonaise in te zetten. Leuk was ook het optreden van jeugdprins Luuk d'n Urste. Onbevangen en spontaan zong de jeugdprins met een aantal leden van de jeugdraad de act Snollebollekes. Op de Blèravond wonnen zij daarmee de Kraker en ook op de Klompengatse Avond behaalden ze veel applaus.

Niks en 'n Bietje deden het goed met hun liedjes en Pieter van Velzen van Da's Niks zong het winnende Blèrlied 'De neus van de man'.
De Klompengatse Avond werd afgesloten door de zingende dames: De Dorini's.


Onderscheiding

Mariët van den Biggelaar kreeg de Orde van Verdienste uitgereikt door Vorst Bart Swinkels voor de bijna 22 jaar dat zich op allerlei terreinen binnen de Stichting Karnavalsfederatie heeft ingezet. "De lijst is zo lang dat ik hem niet uit mijn hoofd kan opnoemen", sprak de vorst.

Gaston Wilting kreeg de orde van het Klompengat opgespeld. Toos Scheepens kreeg d'n Durzetter voor haar tomeloze inzet voor de Federatie.


Zaterdagavond

De tent was vrijdagavond goed gevuld, zaterdagavond was het volle bak. Er kon niemand meer bij.
De sfeer was zaterdagavond gemoedelijk. De Dorini's kregen het publiek op de tafels en banken.


Lezing Özkan Akyol

Op vrijdag 9 februari houdt Özkan Akyol een lezing in de Knoptoren, Kerkdijk-Noord 8, Sint-Oedenrode. De lezing begint om 20.00 uur

Özkan Akyol (Deventer, 1984) is een Nederlandse schrijver en columnist. Akyol volgde een mavo-opleiding en studeerde later Journalistiek en Nederlands. Met de laatste studie is hij echter direct gestopt toen hij twee contracten bij zijn huidige uitgeverij kreeg. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist voor het Algemeen Dagblad, de VARAgids, Nieuwe Revu en 90 Minutes. 'Voormalig straatschoffie' Özcan Akyol is beter bekend als 'Eus' - bijnaam en tevens titel van zijn debuutroman uit 2012. Het grotendeels autobiografische boek gaat over Eus' jonge jaren die in het teken van criminaliteit stonden. Daarin viel al te lezen dat zijn vader een schofterige zuiplap is. Over hem, Turis, gaat Akyols gelijknamige tweede roman. Dit boek verscheen begin 2016.

Vanaf 28 mei 2017 was op NPO2 zijn documentairereeks 'De Neven van Eus' te zien. In deze serie is Eus op zoek gegaan naar het échte Turkije.

De lezing wordt georganiseerd door het Roois Kultuur Kontakt en boekhandel 't Paperas

Reageer als eerste
Meer berichten