Logo groeiendbest.nl

De Pèrdjes opgeknapt

De Pèrdjes opgeknapt

Tot 6 januari te zien in Stadskantoor

 

Bovenin in de gevel van het Stadhuis draait elk half uur een ruiterspel, verbonden met het carillon van het Stadhuis, ook wel 'de pèrdjes' genoemd. Ze zijn ruim honderd jaar oud. Na een restauratie van 2,5 jaar zijn de paardjes met hun ruiters tot en met vrijdag 5 januari te zien in de hal van het Stadskantoor. Daarna gaan ze weer naar hun vertrouwde plek.

Den Bosch - Het ruiterspel bleek bij inspectie toe te zijn aan restauratie. De verflaag raakte los en een aantal onderdelen zat los. Om 'de pèrdjes' te behouden, koos gemeente daarom voor restauratie. Restaurateur Femke Rinkel ontfermde zich over de diertjes. Ze onderzocht het aantal verflagen, de kleuren ervan en de gebruikte technieken. Zo bepaalde Femke welke nieuwe kleuren het ruiterspel moest krijgen. Ook zijn onderdelen die los zaten hersteld. Onderdelen die verguld of verzilverd waren, kregen een nieuwe laag bladmetaal (bladgoud en palladium).

Het ruiterspel bestaat uit vier ruiters die rond een torentje draaien, begeleid door twee trompetters. In de stedelijke archieven staan meerdere vermeldingen over het maken en snijden van een ruiterspel, maar hoe oud de pèrdjes daadwerkelijk zijn, is niet vastgesteld. Wie het ruiterspel van dichtbij wil zien, kan het tot en met 5 januari bekijken in het Stadskantoor aan de Wolvenhoek 1. Daarna gaan 'de pèrdjes' weer terug naar hun plek in het Stadhuis.

Reageer als eerste
Meer berichten