<p>Wethouder Rik Dijkhoff opent namens de gemeente Best de nieuwe fietsersbrug over het Wilhelminakanaal.</p>

Wethouder Rik Dijkhoff opent namens de gemeente Best de nieuwe fietsersbrug over het Wilhelminakanaal.

(Foto: Theo Louwers)

Fietsersbrug weer in gebruik genomen

De eerste fietsers stonden al klaar om over de brug te rijden. Vorige week woensdagmiddag knipte wethouder Rik Dijkhoff het lint door op het midden van de nieuw aangelegde fietsersbrug over het Wilhelminakanaal. Fietsers en voetgangers kunnen weer van de ene kant van het kanaal naar de andere kant, zonder dat ze zich moeten mengen in het verkeer op de Eindhovenseweg-Zuid.

door Theo Louwers

BEST - De brug oogt door de ruime opgangen breder dan de vorige houten brug. “Toch is deze brug net zo breed als de vorige”, sprak Rob van den Heuvel van de gemeente. “Hij is geschikt voor het langzame verkeer. Bij de vorige brug waren voet- en fietspad van elkaar gescheiden.”
Debbie Aarts van de Best MTB Route was blij met de nieuwe brug. “Er liggen twee fietsroutes in lussen aan beide zijden van het kanaal. “Nu is er weer verbinding tussen de routes en dat is fijn voor mountainbikers.”

Blij man

Wethouder Rik Dijkhoff van verkeer en mobiliteit was een blij man. “Voordat de vorige brug instortte, hadden wij hem al afgesloten”, aldus Dijkhoff: “Ondanks een eerdere inspectie vermoedden wij al dat de brug in slechte staat was. Een ambtenaar was met zijn vrouw de brug gepasseerd en hij kreeg een slecht gevoel bij die passage. Ik ben blij dat wij de brug daarop hebben afgesloten.”

Andere plek

Dijkhoff legde ook uit waarop de brug nu op een andere plek ligt. “De twee heipalen waarop de houten brug rustte, stonden niet goed. Bovendien moesten wij op last van Rijkswaterstaat de hoogte van de brug aanpassen. Nu sluiten de fietspaden naar Eindhoven en het snelfietspad naar Den Bosch in de toekomst beter op elkaar aan. Ook voor de festivals op Aquabest is dit een betere route.”

Nadat de brug op zijn plaats was gelegd, moesten er wel nog opgangen worden gemaakt. Daarvoor was het noodzakelijk de oevers van het kanaal te verstevigen en dat vereiste wat extra tijd.

Duurder dan aanvankelijk gepland

De nieuwe brug over het Wilhelminakanaal is uitgevoerd in dik staal. Dat moest volgens de nieuwe richtlijnen van Rijkswaterstaat. Daardoor is de brug een stuk duurder dan aanvankelijk was gepland. Deze kostte nu in totaal ongeveer 600.000 euro. Op het hoogste punt ligt de brug 6.20 meter boven het water en dat is beter voor de scheepvaart over het Wilhelminakanaal.

Meer berichten