<p>Bestenaar Teun Toebes met zijn juichende gezinsleden tijdens Koningsdag op de High Tech Campus in Eindhoven.</p>

Bestenaar Teun Toebes met zijn juichende gezinsleden tijdens Koningsdag op de High Tech Campus in Eindhoven.

(Foto: NOS)

“Koningsdag was een leuk intermezzo”

“Het was een heel bijzondere ervaring, ook om als gezin bij elkaar te zijn. Normaal doe je dat met Kerstmis. Nu werden het drie dagen. Eerst moesten wij een introductievideo maken, daarna volgde een generale repetitie en uiteindelijk Koningsdag zelf. Je komt er dan achter wat er achter de schermen moet gebeuren. De dag was een leuk intermezzo.”

Door Theo Louwers

BEST - Teun Toebes was als Brabander van het Jaar uitgenodigd om Koningsdag 2021 met zijn gezinsleden mee te maken. Op de High Tech Campus in Eindhoven was hij in de nabijheid van koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de drie prinsessen. “De beveiliging van het gezelschap was bizar. Wij hebben ze op afstand gezien, wij zwaaiden naar elkaar.”
Teun en zijn gezinsleden werden via de mail uitgenodigd om aan Koningsdag mee te doen aan een regionale quiz. Teun: “Je merkt op de dag zelf dat de spanning om te snijden is. Als je live gaat, staat iedereen op scherp. Als de koning met zijn gevolg weg is, ontstaat er pas een ontspannen sfeer.”

sTeun en toeverlaat
Teun Toebes kreeg vooral bekendheid door zijn stichting sTeun en toeverlaat, waarmee hij mensen met dementie geluksmomenten laat beleven. Hij rijdt zelfs met deze mensen naar plekken die bij hen herinneringen oproepen om ze een glimlach op het gezicht te bezorgen. Ook houdt hij ‘silent disco’s’ voor mensen met dementie.

Huiskamer setting
Op de High Tech Campus waren voor de vier deelnemende gezinnen een huiskamer setting gecreëerd. “Vanwege corona waren wij afgescheiden van het koninklijk gezelschap. Op het moment dat wij niet in beeld waren, konden wij de tafel waaraan de koning en koningin en hun dochters zaten wel zien. Helaas hebben wij of een van de andere gezinnen niet gewonnen. Dat is wel een beetje gênant. Vier Brabantse gezinnen leggen het af tegen een gezin dat niet uit Brabant komt. De koninklijke familie won.”

Teun Toebes zit intussen niet stil. Hij heeft twee betekenisvolle evenementen op stapel staan waar hij op dit moment nog niet veel over wil zeggen. “Ik denk dat het wel zal aanspreken. Over een maand weet ik meer”, aldus de creatieve verpleegkundige, die momenteel in een verpleeghuis in Utrecht woont.

Meer berichten