<p>Woon je langs de route en zie je Franke voorbij fietsen op Bevrijdingsdag? Zwaai even en juich haar toe!</p>

Woon je langs de route en zie je Franke voorbij fietsen op Bevrijdingsdag? Zwaai even en juich haar toe!

(Foto: )

Vrijheidssoep in Best

Op Bevrijdingsdag eten tienduizenden mensen vrijheidssoep. Thuis, op school, in het ziekenhuis of op werk. Maar de meest bijzondere vrijheidssoep komt van de soepfiets. Deze omgebouwde bakfiets rijdt op woensdag 5 mei van Den Bosch naar Eindhoven en maakt onderweg een aantal stops om kopjes soep en een goed gesprek uit te delen. Zo stopt deze ook op het Dorpsplein in Best!

BEST - De vrijheidssoep is onderdeel van de jaarlijkse vrijheidsmaaltijd. Kern van de maaltijd is de soep, dit jaar ontwikkeld door kok Yvette van Boven. De vrijheidsmaaltijd is nooit een maaltijd alleen, maar komt altijd met een goed gesprek. In Brabant is dat middels gesprekskaartjes (‘wie wens je meer vrijheid toe en waarom?’) en een podcast over vrijheid door de makers van ‘Mensen zeggen Dingen’.

Verbinden
De organisatoren van de vrijheidsmaaltijden uit Den Bosch en Eindhoven besloten direct om niet alleen in hun eigen stad activiteiten te organiseren, maar ook de twee steden te verbinden. Hiervoor bedachten ze de soepfiets. Deze omgebouwde bakfiets is volledig uitgerust om warme kopjes soep uit te kunnen delen aan omstanders. Volledig in stijl en met een pan en blikken vrijheidssoep legt de fiets de route tussen de twee steden af.

Route 
De route loopt via Vught, Boxtel en Best naar eindbestemming Eindhoven. In Vught wordt soep uitgedeeld bij een begeleid wonen woongroep. In Boxtel ontvangen vrijwilligers en deelnemers van de rondleiding van de Herenboeren Boerderij een kop soep. In Best is de soep voor iedereen te krijgen op het Dorpsplein, waar op hetzelfde moment het reizende vrijheidsdraaiorgel staat. In Eindhoven volgt een tour door de wijken die tot na zonsondergang doorgaat.

Meer berichten