<p>Fysiotherapeut Conny van het Schip-van Woerden: &quot;Het is maatwerk, want iedereen reageert anders. Dat maakt het vak wel heel erg leuk.&quot;</p>

Fysiotherapeut Conny van het Schip-van Woerden: "Het is maatwerk, want iedereen reageert anders. Dat maakt het vak wel heel erg leuk."

Conny uit Best stopt na 47 jaar als fysiotherapeut

Maar liefst 47 jaar heeft ze er als fysiotherapeut opzitten. Zestien jaar in Oirschot en ruim dertig jaar in Best. “Ik stop, omdat er nog andere dingen in het leven zijn dan werken”, zegt Conny van het Schip-Van Woerden: “We hebben vier gezonde kleinkinderen en ik heb hobby’s. Voor het zwarte gat ben ik dan ook niet bang.”

door Theo Louwers

BEST - Conny van het Schip (66) werkt bij Fysiotherapie Nieuwenhuis, verdeeld over drie locaties: Best, Oirschot en Helmond. De praktijk in Best is ondergebracht in een winkelgalerij aan het Wilhelminaplein. “Best wel een bijzondere plek”, zegt ze. “Eerst zaten we in een ruimte bij de sporthal, maar sinds 2016 zijn we hier gevestigd en hebben we meer ruimte. En het is goed bereikbaar. Mensen lopen regelmatig binnen.”

Laatste werkdag

Haar laatste werkdag is donderdag. “In het begin van mijn loopbaan werkte ik in een praktijk die in Kadans zat. Ze zochten iemand die volwassenen kon behandelen. Ook Turkse vrouwen en daarvoor zochten ze een vrouw. De laatste jaren ben ik wat aan het afbouwen.”

In de loop van haar langdurige loopbaan kreeg Conny veel vaste contacten. “Tijdens de behandelingen gaat het over zaken, die gevoelig lagen. Ik hoor soms meer dan een partner of kinderen. Het is sneu dat mensen geen andere uitlaatklep hebben. Sommige mensen die ik al meer dan twintig jaar en dan bouw je een vertrouwensband met ze op. Ik heb nooit geteld hoeveel verschillende patiënten ik heb behandeld, maar het moeten er heel veel zijn geweest. Misschien wel meer dan duizend.”

Corona

Als fysiotherapeut wordt Conny ook geconfronteerd met de naweeën van corona. Conny: “De begeleidingstrajecten zijn heel verschillend. De een knapt snel op en anderen moeten door een lang traject heen om beter te worden. Gelukkig krijgen we van de beroepsvereniging richtlijnen hoe daarmee om te gaan en wat je kunt doen om mensen te helpen. Het is maatwerk, want iedereen reageert anders. Dat maakt het vak wel heel erg leuk. Je speelt in op dat mensen nodig hebben. Ze moeten het echter zelf doen om beter te worden.”

Evolutie

Het vak van fysiotherapeut is in de loop van de jaren geëvolueerd. “Vroeger schreef de huisarts voor wat je met een patiënt moest doen. Later zag men in dat de therapeuten zelf ook konden denken en ontspannen pijn kunnen bestrijden. Nu kunnen we zelf beoordelen of we iemand behandelen.”

Meer berichten