<p>Maud Sparidans (5 jaar) zette de Toof Pet op en werd (tijdelijk) een zebra.</p>

Maud Sparidans (5 jaar) zette de Toof Pet op en werd (tijdelijk) een zebra.

(Foto: )
Toof Pet

‘Wij zien aan de strepen wie-wie is. Elke zebra is anders’

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Maud Sparidans (5 jaar) Toof Pet op.

Maud zou zich wel eens in een paard of zebra willen omtoveren. Zij vindt het moeilijk om te kiezen. Paard of zebra? Mama Patty denkt dat een zebra spannender is. ‘Ik zou een zebra kiezen,’ zegt mama ‘Kijk eens hier.’ Mama laat een hele kudde zebra’s zien op de iPad. Maud zet Toop Pet op haar hoofd, pakt de klep beet, kijkt naar een zebra en zegt de toverspreuk: ‘Toof opgelet! Voor die zebra heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Ineens is Maud een zebra.

‘Ik heb je naar Afrika getoverd,’ zegt Toof ‘Midden in een groep zebra’s.’ Maud kijkt rond.

‘Hi, hi, Toof, ik kan nu veel verder om mij heen kijken.’ roept zij. ‘Dat komt omdat je ogen aan beide kanten van je kop zitten.’ legt Toof uit. ‘Hebben zebra’s geen hoofd en benen?’ vraagt Maud. ‘Nee,’ antwoordt Toof ‘Zebra’s hebben een kop en poten. Alleen paarden hebben een hoofd en benen, omdat mensen paarden edele dieren vinden.’

‘Waarom vinden mensen paarden edele dieren?’ vraagt Maud. ‘Omdat paarden mensen erg goed helpen. Je kunt er op rijden en willen ook een kar trekken of de boer helpen. Zebra’s kunnen of doen dat niet.’ antwoordt Toof.‘ `Dan zijn ezels dus ook edel. Die helpen de mensen toch ook?’ vindt Maud. ‘Nee,’ zegt Toof ‘Mensen vinden alleen paarden edel. Raar maar waar.’

‘Ik ben niet boos, ik wil je alleen even goed ruiken’

‘Kijk daar, ik zie een mama zebra met een klein zebraatje. Wat lief.’ roept Maud en zij loopt naar het zebraatje toe. ‘Dag lieverd,’ zegt zij. Het zebraatje is een beetje verlegen en gaat achter de mama staan. ‘Hoe heet jij?’ De mama zebra trekt haar bovenlip op en laat haar tanden zien. ‘Je hoeft niet zo boos tegen mij te doen,’ roept Maud ‘Ik doe niks, hoor.’ ‘Ik ben niet boos, ik wil je alleen even goed ruiken.’ Toof vertelt dat zebra’s niet alleen met een neus ruiken. Onder hun bovenlip zit iets waar ze ook mee kunnen ruiken. ‘Als ze daarmee ruiken, trekken ze de bovenlip op en zie je hun tanden.’ lacht Toof.

‘Wij zebra’s geven elkaar geen naam. Wij zien aan de strepen wie-wie is. Elke zebra is anders. Geen zebra is hetzelfde.’ vertelt de mama zebra.

Zebra’s, ezels en paarden behoren tot de eenhoevigen. ‘Hun hoeven zijn hun schoenen.’ lacht Toof. ‘Waarom helpen paarden en ezels de mensen wel en jullie niet?’ vraagt Maud aan de mama zebra.

‘Mensen hebben geprobeerd ons tam te maken. Ze dachten dat wij ook wel een kar willen trekken. Nou, dat wil ik echt niet! Wij zijn niet zo lief als paarden en ezels. Wij luisteren niet. Wij zijn ook niet zo sterk als paarden en ezels. Wij bijten als het ons niet zint.’ vertelt de zebra.

‘Hoe oud is het zebraatje?’ vraagt Maud. Mama zebra vertelt dat haar veulen één dag oud is. Als een zebra geboren wordt gaat het binnen 10 minuten staan. Na een uur kan het al lopen en rennen. De eerste maand drinkt het melk bij de mama. Daarna eet het veulen ook gras, net als alle andere zebra’s.

‘Hier leven ook leeuwen, hyena’s en wilde honden en die vinden zebra’s lekker,’ vertelt Toof. ‘Daarom moet een veulen snel leren lopen en heel snel kunnen rennen om te vluchten. Zebra’s kunnen heel hard rennen. Harder dan auto’s in de stad mogen rijden.’

‘Gelukkig kan ik hard trappen. Vorige week heb met mijn achterpoten zó hard naar achteren getrapt dat een leeuwin huilend wegliep.’

Toof vertelt dat zebra’s kuddedieren zijn. Ze leven meestal in groepen van 15 tot 20 zebra’s met een aantal papa’s en een aantal mama’s. Er is altijd wel een zebra die gevaar ziet of ruikt.

Maud weet nu genoeg. Zij wil terug naar mama en doet de toverpet af. PATS BOEM! Zij is ineens weer bij Mama Patty. ‘Mama, een zebra laat vaak de tanden zien. Ik weet waarom.’ Maud glimlacht. Nou, dat wil mama ook wel weten …

Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in deze krant? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing.

Meer berichten