<p>Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.</p>

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

(Foto: )

Borstkanker, je kunt er gewoon niet vroeg genoeg bij zijn!

Vanaf 7 mei start het bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen uit Best. Het bevolkingsonderzoek heeft een tijdje stilgelegen vanwege COVID-19. Hierdoor is er een vertraging in het uitnodigen ontstaan. Daarom worden vrouwen uit Best deze ronde uitgenodigd in het onderzoekscentrum in Eindhoven. Zo zijn zij eerder in de gelegenheid om een afspraak te maken.

BEST - Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Binnenkort ontvangt u een uitnodiging. U kunt dan zelf een afspraak maken. Vanwege het coronavirus ontvangt u de uitnodiging iets later dan gebruikelijk. Wegens de voorzorgsmaatregelen in de onderzoekscentra, kunnen maar een beperkt aantal cliënten per dag worden onderzocht.

Vrouwen uit Best met de postcodes 5681 tot en met 5685 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Voorheen vond het onderzoek plaats in een mobiel onderzoekscentrum in Best. Dit keer worden vrouwen uitgenodigd in het vaste onderzoekscentrum op het Larixplein 5 in Eindhoven. Omdat extra onderzoekruimte beschikbaar is in Eindhoven, kan ervoor worden gezorgd dat de periode tussen 2 rondes van het bevolkingsonderzoek niet onnodig lang wordt.

Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Best 82,2 %. Dit betekent dat er 4167 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 119 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie

De informatielijn is op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur bereikbaar op 088-0001330. Aanvullende informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Hier vindt u ook informatie over het coronavirus en alle voorzorgsmaatregelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden