<p>Hans van der Horst werd donderdag in het zonnetje gezet ter gelegenheid van zijn afscheid als stadionarts van PSV.</p>

Hans van der Horst werd donderdag in het zonnetje gezet ter gelegenheid van zijn afscheid als stadionarts van PSV.

(Foto: Marijke Vermeulen)

Koninklijke onderscheiding voor Hans van der Horst

Huisarts Hans van der Horst ontving vorige week een koninklijke onderscheiding. Van der Horst kreeg de onderscheiding, omdat hij na bijna 22 jaar afscheid neemt als stadionarts bij PSV. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Hans Ubachs reikte namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de onderscheiding uit op het gemeentehuis met inachtneming van de coronaregels. Zijn vrouw spelde de onderscheiding op.

door Theo Louwers

BEST - Op zeer jonge leeftijd wist Hans al dat hij arts wilde worden. Hij is als arts, vriend en buurman 10 jaar lang een belangrijke steun geweest bij de verzorging van zijn zieke buurvrouw, tot aan haar overlijden. Hij stond dag en nacht klaar voor zijn buren. Hans en zijn buurman gingen als trouwe supporters samen naar de wedstrijden bij PSV. Hans is sinds 2000 stadionarts bij PSV als opvolger van Jan Koster. Als stadionarts is hij altijd aanwezig bij alle thuiswedstrijden (PSV 1 en PSV 2, Jong PSV, PSV dames, Nederlands elftal dames en heren), maar ook bij evenementen en jaarlijkse concerten van onder andere Guus Meeuwis. Hij organiseert en bewaakt de kwaliteit van de huisartsenzorg in het stadion en is coördinator van het team stadionartsen, EHBO’ers en ambulancepersoneel. Van der Horst maakt de planningen en zorgt voor medische middelen en apparatuur in zowel het stadion als ook op De Herdgang. Hij is verantwoordelijk voor het werk van de medische en paramedische vrijwilligers. Bij de voorbereidingen van wedstrijden, evenementen, popconcerten, congressen en dergelijke is Van der Horst gesprekspartner en stemt hij alles af met het management van PSV, met Guus Meeuwis en andere organisatoren. Hij is als hoofdarts bij de UEFA ook aanwezig bij alle trainingen van internationale tegenstanders van PSV en op de wedstrijddagen. Hij begeleidt dan de UEFA-officials en heeft de medische zorg voor de arbitrage. Van der Horst heeft in al die jaren een belangrijke stem gehad binnen PSV bij de verbetering van faciliteiten, materialen, apparatuur, brancards, uitrusting van doktersposten, behandelkamer en meer.

Wens Ambulance

Bij Stichting Wens Ambulance Brabant ging Van der Horst ook mee als ondersteunend arts. In 2015 heeft hij voor een man met een terminale longaandoening geregeld dat hij naar de Sail 2015 kon. Daar was een Russische vloot aanwezig. Hij was kapitein geweest op een Russische vloot. Van der Horst heeft daar alles voor geregeld, zoals contacten met Sail, de Russische bemanning en ontmoetingen met oud-collega’s daar. Dat moment was erg speciaal. Zelfs Hart van Nederland heeft hier aandacht aan geschonken.

Betrokken en gepassioneerd

In verband met zijn gezondheidsklachten, heeft hij besloten om te stoppen met al zijn vrijwilligerswerk. Als huisarts werkt hij al minder dagen. Van der Horst staat bekend als een zeer betrokken en gepassioneerd stadionarts, coördinator medische teams en huisarts. Het is knap dat hij ondanks zijn gezondheid nog zoveel intensief vrijwilligerswerk heeft kunnen doen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden