<p>Tijdens het evenement &#39;OUD en NIEUW&#39; dat via een livestream te volgen was, stond de mens achter de ziekte dementie centraal.&nbsp;</p>

Tijdens het evenement 'OUD en NIEUW' dat via een livestream te volgen was, stond de mens achter de ziekte dementie centraal. 

(Foto: Marijke Krekels)

‘OUD en NIEUW’ succes

Vanuit Domusdela in Eindhoven vond vorige week het event ‘OUD en NIEUW’ plaats, een circulaire artfashionshow met mensen met dementie in het absolute middelpunt. Ruim duizend mensen volgden het event online. Een dag voor het event promootte mede-initiator Teun Toebes samen met een model, zelf lijdend aan dementie, de bijzondere show in het televisieprogramma ‘Tijd voor Max’.

door Theo Louwers

BEST/EINDHOVEN - Na maanden van voorbereidingen, weken ontwerp- en coupeusewerk en een lastminute wijziging in de uitvoering, stond 23 maart voor de tweede keer dit jaar ‘OUD en NIEUW’ op het programma. Vanwege de geldende maatregelen was het even spannend of deze show mét mensen met dementie doorgang kon vinden, maar de organisatoren schakelden snel, zodat de show via een livestream voor iedereen te volgen was. En met succes, want een groot aantal belangstellenden volgden de show vanuit hun huiskamer, het verpleeghuis, een kantoor of waar dan ook.

Lach en een traan

“We kijken nu al met enorm veel plezier terug op ‘OUD en NIEUW’”, vertelt mede-initiatiefnemer en verpleegkundige Teun Toebes (21) van stichting sTeun en toeverlaat. “Met een lach en een traan hebben wij genoten van alle prachtige creaties en bijzondere verhalen. Het waren echter vooral de modellen die ons raakten. Want hoewel het proces van achteruitgang en vergeten soms natuurlijk heel verdrietig is, kunnen mensen met dementie als geen ander genieten van én leven in het moment. En juist dat is wat er gebeurde. De oorzaak? Aandacht voor hun eigen verhaal en niet voor een ziekte.”

Nederig

Ook modeontwerpster en mede-initiatiefneemster Babette van Rijthoven (20) kijkt vol trots terug op de show. “Het was voor mij de eerste keer dat ik betrokken was bij een dergelijk, groots event. En hoewel ik natuurlijk ontzettend benieuwd ben hoe mijn ontwerpen ontvangen worden, heb ik mijn persoonlijke succes al gehad. De modellen, allen met dementie, waren namelijk zo ontzettend dankbaar voor de outfits die we speciaal voor hen samengesteld hadden. Dat maakt je even heel erg nederig. En ook zijn we trots op het feit dat de creaties op een duurzame manier geproduceerd zijn. Zo zijn deze gemaakt van kleding van overleden mensen met dementie. Een fantastisch team van studenten en docenten van mbo-modevakscholen hebben ons hierbij ondersteunt.” Benieuwd geworden naar de artfashionshow? De uitzending is terug te kijken via s-teun.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden