<p>De overspanning van de nieuwe brug over het Wilhelminakanaal wordt op zijn plek getakeld.</p>

De overspanning van de nieuwe brug over het Wilhelminakanaal wordt op zijn plek getakeld.

(Foto: )

Nieuwe fietsersbrug op zijn plek getakeld

De nieuwe fietsersbrug is afgelopen zaterdagmorgen op zijn plek getakeld. Deze verbindt nu weer beide zijden van het Wilhelminakanaal. Fietsers en voetgangers kunnen straks weer van de Boslaan oversteken naar de Terraweg. Daarmee komt ook de verbinding van evenemententerrein en recreatieplas Aquabest tot stand.

door Theo Louwers

BEST- ‘s Nachts werden de brugdelen, vervaardigt door de firma Haasnoot, over de weg naar Best getransporteerd. Het grote tussenstuk dat de ene oever met de andere moet verbinden en de twee aanloopdelen. De Terraweg werd voor de werkzaamheden tijdelijk afgesloten. Met een reusachtige kraan werden de verschillende delen op hun plek gelegd. Een karwei dat met de nodige precisie moest worden uitgevoerd. Het grootste deel werd door de kraan gemakkelijk opgepakt en voorzichtig op zijn plek gelegd.
De brug ligt op een andere plek dan de vorige brug. Iets dichter tegen de A2 aan. “Hiermee bereiken we dat we beter aansluiten bij het forensenverkeer vanuit Eindhoven en we ontsluiten Het Groene Woud en De Vleut beter. Ook blijft de brug deel uitmaken van de calamiteitenroute van Aquabest”, legde Rob van de Heuvel van het ingenieursbureau van de gemeente eerder uit.

De brug is uitgevoerd in dik staal. Van de Heuvel: “Dat moest volgens de nieuwe richtlijnen van Rijkswaterstaat. Daardoor is de brug een stuk duurder geworden dan gepland. Het overspannende deel meet 30 meter. Op het hoogste punt zit de brug straks 6.20 meter boven het water.”

“Mooi, daar kunnen we volgende week overheen rijden”, roept een passerende mountainbiker als hij langs de kraan rijdt. Dat gaat helaas voorlopig nog niet gebeuren.

“Wanneer de brug in gebruik wordt genomen, weten we nog niet”, zegt Van den Heuvel. “Het talud is flink overhoop gehaald. We moeten nog overleg voeren met Rijkswaterstaat hoe we dit uitvoeren. Dat kan zomaar nog enkele weken duren.”

Houten brug

De houten brug die iets verder over het Wilhelminakanaal lag, was in een slechte conditie. Op een gegeven moment stortte het gevaarte in. Ongelukken deden zich niet voor, omdat de toegang tot de brug al was afgesloten. Bij de jaarlijkse controle van de brug in september vorig jaar werd vastgesteld dat de oude brug niet veilig meer was en onderhoud gepleegd zou moeten worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden