<p>&ldquo;Inmiddels hebben we met onze positieve verhalen en acties al meer dan zes miljoen mensen bereikt&rdquo;, aldus Jaap Bressers.</p>

“Inmiddels hebben we met onze positieve verhalen en acties al meer dan zes miljoen mensen bereikt”, aldus Jaap Bressers.

(Foto: )

Jaap Bressers bezorgt geluksmomentjes

Een podium in een grote zaal vol toehoorders is in deze coronatijd niet mogelijk. Jaap Bressers is anders een veelgevraagd spreker. Toch zat hij niet bij de pakken neer. Als inspirator wist Bressers van de nood een deugd te maken. Hij zette een stichting op om anderen geluksmomentjes te bezorgen. En met succes!

door Theo Louwers

BEST - “Een Carlosmomentje is een gebaar dat voor jou klein voelt, maar voor de ander heel waardevol is. Een klein gebaar brengt groot geluk.”
Het begon ooit toen oprichter Jaap Bressers na een duikongeval in paniek wakker schrok op de intensive care. In plaats van allerlei technische handelingen uit te voeren legde de verpleger een hand op Jaaps schouder en zei ‘It’s okay’. Deze verpleger heette Carlos. “Iedereen wil wel iets goeds doen, maar vaak weten we niet goed wat. Of we doen het al lang en staan er niet stil bij wat het voor een ander betekent”, legt Jaap uit. “Met een Carlosmomentje kan iedereen op zijn eigen manier het verschil maken. Simpel en leuk.”
Stichting Carlosmomentjes zet zich in om met kleine gebaren een groot verschil te maken. “Inmiddels hebben we met onze positieve verhalen en acties al meer dan zes miljoen mensen bereikt”, zegt Jaap Bressers, die zelf gebruik maakt van een rolstoel. Hij heeft een hoge dwarslaesie. “Stichting Carlosmomentjes laat zien hoe belangrijk kleine gebaren zijn en hoe iedereen met een glimlach iets moois kan doen.”

Spreker en auteur

Jaap ontwikkelde zich door de jaren heen als spreker en auteur. Hij heeft twee bestsellerboeken op zijn naam staan (‘Waar een wiel is, is een weg’ en ‘Pak je Carlosmoment’) en is inmiddels een van de meest gevraagde sprekers van Nederland. Tijdens zijn presentaties weet Jaap met zijn enorme dosis humor mensen te raken en inspireren om meer uit het leven en hun werk te halen. “Mijn doel is om mensen te laten ervaren dat ze meer kunnen dan dat ze denken en dat het verschil maken voor elkaar ook in kleine dingen zit.”

App

Het bleef niet alleen bij het ontwikkelen van een site alleen, er kwam ook een app uit, die gebruikt kan worden op de mobiele telefoon. Carlosmomentjes, het positieve sociale netwerk heet de app. “Als je deel wil uitmaken van de community moet je een account aanmaken. Er zijn geen kosten aan verbonden”, legt Jaap uit. “In deze tijd van corona kon de app niet op een beter moment komen. De berichten die op de app staan zijn mooie Carlosmomentjes, die ik anderen ook gun en met ze wil delen.”
De berichten zijn heel divers, stimulerend, mooi, ze zorgen voor een glimlach, een positief gevoel. Een voorbeeld geplaatst door Sofie: “Mijn buurman bood me spontaan aan om mijn gras te maaien nadat hij me bezig zag met mijn handschaar. Dit, het afgeknipte gras lag in de vorm van een hart in de tuin, zag ik vanochtend toen ik in de tuin kwam. Wat een mooi gebaar!”
“Hier wordt de wereld blijer van. Wat een lief initiatief”, reageert Nellie.

Gelukslessen

Van de Carlosmomentjes is ook een lespakket gemaakt. Jaap: “Het Carlosmomentjes-lespakket heeft twee versies. Eén is toegespitst op kinderen uit het basisonderwijs en de ander is speciaal gemaakt voor kinderen uit het voortgezet onderwijs. De leerkracht of begeleider gaat op een interactieve manier 1 à 2 uur met leerlingen in gesprek over Carlosmomentjes; een ogenschijnlijk klein gebaar, dat voor een ander van grote waarde is. Er worden diverse activerende werkvormen aangereikt en alle oefeningen zijn laagdrempelig en inspirerend. Onderwerpen die tijdens de les aan bod komen: genieten van wat je doet, zelfreflectie: anders kijken naar je eigen toegevoegde waarde, omgaan met verandering, iets wat voor jou heel klein is, kan voor een ander groot zijn en creativiteit stimuleren.

Positieve reacties

Het lespakket is een half jaar geleden op kindcentrum De Kiezel gebruikt en nog altijd krijgen we positieve reacties. Kinderen reageren spontaan en linken de Carlosmomentjes meteen aan wat ze zelf meemaken. Ze zijn nieuwsgierig en doen met veel plezier mee. 1.600 scholen en verenigingen hebben het lespakket al ingezet.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden