<p>Commandant luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt (rechts) draagt door middel van het overhandigen van de vlag het commando over het Air Mobility Command over aan kolonel Jorrit de Gruijter.</p>

Commandant luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt (rechts) draagt door middel van het overhandigen van de vlag het commando over het Air Mobility Command over aan kolonel Jorrit de Gruijter.

(Foto: AARON ZWAAL)

Vliegbasis Eindhoven omgevormd tot Air Mobility Command

De Koninklijke Luchtmacht is in transitie naar een 5de generatie luchtmacht en bundelt de slagkracht in commands. Op 1 maart is op vliegbasis Eindhoven het Air Mobility Command voor (internationaal) militair luchttransport opgericht. Deze oprichting heeft geen invloed op het vliegverkeer van de civiele medegebruikers van de vliegbasis zoals Eindhoven Airport. De veranderingen vinden vooral plaats binnen de hekwerken van de vliegbasis.

REGIO - De squadrons worden robuust, dat wil zeggen dat een squadron binnen een korte reactietijd operationeel kan zijn en tijdelijk in een eigen voorzettingsvermogen kan voorzien. Om deze reden is een deel van de technische ondersteuning geplaatst bij het 336 squadron dat met de C-130 Hercules vliegt. Verantwoordelijkheden worden op een lager niveau belegd en er zal daardoor meer op horizontaal niveau worden overlegd. Een data-analyse cell wordt ingericht en gaat binnen alle afdelingen data verzamelen en deze snel en efficiënt omzetten in waardevolle informatie.

Wapensystemen

Het operationele niveau wordt versterkt door nieuwe wapensystemen te introduceren en bestaande systemen te moderniseren. Hiermee is vorig jaar een begin gemaakt met het afstoten van de eerste van de twee KDC-10 tanker en transportvliegtuigen en de introductie van de Airbus A330 Multi-Role Tanker Transport toestellen. Ook de C-130 Hercules en de Gulfstream IV zullen op termijn worden vervangen.

Expertisecentrum

Het Air Mobility Command is het expertisecentrum op het gebied van militaire luchttransport, waarbij internationale samenwerking niet vreemd is. Dit werd onlangs weer duidelijk met de start van een nieuwe luchtbrug naar Afrika. Vanaf Eindhoven vertrok een militair vrachtvliegtuig met vracht uit Noorwegen, Canada en Nederland richting Afrika. De vlucht werd gecoördineerd door het Movement Coordination Center Europe (MCCE), een van de drie internationale organisaties die is gehuisvest op de vliegbasis in Eindhoven. Naast het MCCE zijn op vliegbasis Eindhoven het European Air Transport Command (EATC) en het Multinational MRTT Unit (MMU) gevestigd. Het EATC coördineert de inzet van de luchttransportvloot van de deelnemende landen, het MMU vliegt en beheert de Airbus A330 MRTT-toestellen waarvan er 5 op de vliegbasis in Eindhoven worden gestationeerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden