Jeugdraad vraagt om vier insectenhotels: ‘Meer groen en meer insecten’ | Groeiend Best


Foto:

Jeugdraad vraagt om vier insectenhotels: ‘Meer groen en meer insecten’

Leden van de Jeugdraad willen meer groen en insecten in Best. Zij vinden het belangrijk dat er meer bijen komen en dat ze woonplekken hebben. Leden van de werkgroep Groen hebben met het IVN en de gemeente gepraat. Beide vertegenwoordigers hebben uitleg gegeven over de bijen en de insectenhotels en hoe belangrijk de bijen zijn.

Door Theo Louwers

BEST - Daarom vraagt de Jeugdraad aan het college van burgemeesters en wethouders om akkoord gaan met het idee om vier insectenhotels in Best te plaatsen. “We hebben als Jeugdraad niet genoeg geld om dit zelf te betalen”, sprak Lisa. “Een insectenhotel kost ongeveer 1.250,00 euro per stuk. Dus vi insectenhotels kosten totaal 5.000,00 euro. We hebben een akkoord van Groenbedrijf Klaverblad om te helpen, dus dat zou de kosten nog kunnen drukken.”

Een lid van het werkgroepje heeft in haar klas gevraagd of er kinderen bij de insectenhotels betrokken kunnen worden. De reacties waren positief.”
Het eerste hotel moet in juli van dit jaar worden geplaatst. “We hebben de locaties bedacht in overleg met de gemeente”, aldus Lisa. “De meest geschikte locaties voor insecten liggen in de brede bermen en bosjes langs de ringwegen in Best, waar ook nog mensen langs kunnen wandelen of fietsen. Bij de klomp bij de rotonde Oirschotseweg – Ringweg (nabij Klompenfabriek).

Verder zijn de volgende locaties ook geschikt: nabij de Speelheide-fietsbrug tussen Oude Rijksweg en de snelweg, bij de geluidswal tussen Ringweg en Draadeind en dan aan de zijde van woonwijk Heuveleind. Ook nabij de schapenwei/geluidswal tussen Kloofhamer – Ringweg in de nieuwbouwwijk Dijkstraten kan een insectenhotel worden geplaatst. En op de hoek Wilg – Hokkelstraat. Het zijn allemaal plekken waar voldoende voedsel voor insecten te halen valt. Daarom is het goed om ze daar ook schuil- en nestgelegenheid te geven in de vorm van insectenhotels.”

De Jeugdraad vraagt ook om een muur waarop graffiti kan worden aangebracht. “We zouden het heel cool en leuk vinden, maar ook om het wildspuiten te voorkomen. Het is voor jong en oud en het is een vorm van kunst”, stelde Mila Louwers voor. Wethouder Stan van der Heijden reageerde enthousiast. “Het is ook een mooie gelegenheid voor Bestse kunstenaars om werk te laten zien. Kinderen moeten ook oefenen. Ik wil meedenken en ondersteunen wat de beste plek is. Ik wil er ook zoveel mogelijk kinderen bij betrekken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden