‘Afwisselend voor het landschap en de biodiversiteit’ | Groeiend Best


<p>Vijf boerderijwoningen op het perceel Sonseweg 1.</p>

Vijf boerderijwoningen op het perceel Sonseweg 1.

(Foto: )

‘Afwisselend voor het landschap en de biodiversiteit’

Na vijf jaar overleg achter de schermen is het bestemmingsplan gereed. Op het perceel aan de Sonseweg, schuin tegenover autobedrijf Van den Akker, zijn vijf boerderijwoningen gepland. De woning, die nog op het perceel staat, wordt samen met de omliggende opstallen verwijderd. Asbestverwijdering is eerst aan de beurt.

Door Theo Louwers

BEST – Op het perceel aan de Sonseweg 1 was een agrarisch bedrijf gevestigd met een caravanstalling. Het bedrijf op het perceel is verouderd. Een herontwikkeling lag voor de hand en er is nu een plan opgesteld voor de realisatie van in totaal vijf woningen. Aanvankelijk waren er zes woningen op het perceel gepland, maar om het geheel ruimtelijk beter tot zijn recht te laten komen is er een woning geschrapt uit de plannen.

Passend

In het bestemmingsplan is opgenomen dat de vrijstaande woningen in een passende landelijke bouwstijl gecreëerd moeten worden, aansluitend op het bestaande aanbod in de omgeving. Dit houdt in dat de woningen een eenvoudige, rechthoekige bouwmassa krijgen van 1 tot 1,5 bouwlaag afgedekt met een kap. Door de woningen qua typen, nokrichting, rooilijn en kleurstellingen te laten variëren, wordt het bestaande lint versterkt. Om de typerende langgevelboerderijen te borgen, is de minimale frontbreedte van een deel van de woningen vastgelegd. De maximale inhoud van een woning bedraagt 1.000 m3 excl. bijgebouwen.

Onherroepelijk

Nu het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden, kan met de voorbereiding van de bouw worden begonnen. Peter Adriaanse, die de planvorming en het bouwrijp maken begeleidt, zegt dat de onderzoeken die nodig zijn om tot een bestemmingsplan te komen zijn afgerond. “De percelen variëren in grootte van 2.400 tot 3.750 vierkante meter. Er kunnen verschillende typen boerderijwoningen worden gerealiseerd, type langgevelboerderij met een authentiek of moderne uitstraling. Om de percelen komt een groenstrook van ongeveer vijf meter breed en er zijn twee plantsoenen gepland. Zo wordt er gezorgd voor een afwisseling van het landschap en toename van de biodiversiteit.” De voorlopige planning is om na de bouwvakvakantie met de bouw van de nieuwe woningen te beginnen. Het streven is om eind 2022 deze herbestemming van een stukje buitengebied nabij het centrum van Best gereed te hebben. Enkele kavels zijn al in optie voor aankoop. Voor vragen: Peter Adriaanse, via e-mail: pfjmadriaanse@onsbrabantnet.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden