Nog tot 1 april mogelijk om deel te nemen aan Zonnepark Welschap | Groeiend Best


<p>Er zijn voor Best nog een beperkt aantal panelen te koop in de postcodes 5681 en 5683.&nbsp;</p>

Er zijn voor Best nog een beperkt aantal panelen te koop in de postcodes 5681 en 5683. 

(Foto: )

Nog tot 1 april mogelijk om deel te nemen aan Zonnepark Welschap

Zonnepark Welschap heeft een goed jaar achter de rug. De zon heeft volop geschenen en de 11.040 zonnepanelen hebben keurig hun werk gedaan. De opbrengst lag met 2.803.000 kWh boven de verwachting. Dat betekent dat de coöperatie gezonde exploitatiecijfers verwacht. De leden van de coöperatie gaan daarvan de vruchten plukken.

EINDHOVEN/BEST - Intussen is bij het zonnepark op Vliegbasis Eindhoven het bouwbord verwijderd en vervangen door een mooi naambord. Ook zijn er in de laatste maanden van het vorig jaar een aantal technische verbeteringen doorgevoerd zodat ook de komende jaren de opbrengst gegarandeerd blijft.

Zonnepark Welschap maakt gebruik van de zogenaamde Postcoderoosregeling. Die maakt het mogelijk dat particulieren of kleine bedrijven die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen, toch over zonnepanelen kunnen beschikken. Ze doen mee in een collectief park, wekken daarmee hun eigen stroom op en hebben een vergelijkbaar rendement als woningen met zonnepanelen op eigen dak.

Per 1 april wordt de Postcoderoosregeling vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. Alle bestaande postcoderoos contracten blijven echter ongewijzigd doorlopen. Voor de huidige deelnemers van Zonnepark Welschap heeft deze wijziging dus geen gevolgen. De deelnemers houden gewoon tot de einddatum (dat is 1 april 2034) het voordeel van de teruggave energiebelasting. Deze wijziging betekent echter wel dat er vanaf 1 april 2021 geen nieuwe leden meer mogen toetreden tot de Coöperatie.

In het klimaatakkoord van het Rijk is opgenomen dat vijftig procent van de grootschalige energieopwekking op land eigendom moet zijn van de omgeving. De gemeenten gaan dit uitgangspunt in hun beleid verankeren. Zonnepark Welschap is een mooi voorbeeld van hoe een dergelijk doel gerealiseerd kan worden. Inwoners krijgen weer meer grip op de energievoorziening.

Voor iedereen die nog interesse heeft om deel te nemen aan Zonnepark Welschap, die heeft nog tot 31 maart de tijd om panelen te kopen. De prijs van de panelen is inmiddels door afschrijving gedaald naar 196 euro per paneel. Er zijn voor Best nog een beperkt aantal panelen te koop in de postcodes 5681 en 5683. Voor de andere postcodes geldt op dit moment een wachtlijst. Alle informatie over meedoen is te vinden op de website: www.zonneparkwelschap.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden