Schrijfster Dummie de Mummie online te gast | Groeiend Best


<p>Leerlingen van De Klimboom luisteren aandachtig naar schrijfster Tosca Menten tijdens de leesclinic.&nbsp;</p>

Leerlingen van De Klimboom luisteren aandachtig naar schrijfster Tosca Menten tijdens de leesclinic. 

(Foto: )

Schrijfster Dummie de Mummie online te gast

Schrijfster Tosca Menten gaf vorige week een leesclinic aan de groepen 5 tot en met 8 van Kindcentrum De Klimboom. Tosca Menten is een bekend schrijfster van onder andere Dummie de Mummie, Pech Onderweg, Juffrouw Pots en nog veel meer. Een dag later verzorgde Rian Visser ook een leesclinic aan de kinderen van de lagere groepen.

Door Theo Louwers

BEST – Volgens leerkracht Koen van Leeuwen van De Klimboom was de leesclinic van Tosca Menten een succes. “De kinderen hadden van de tevoren vragen opgesteld om ervoor te zorgen dat de tijd effectief werd besteed. Tosca reageerde heel goed en superenthousiast. Per klas trok ze een half uur uit. Ze zong ook nog liedjes, presenteerde haar nieuwe boek en vertelde over het verfilmen van een boek van haar hand. Dat verfilmen gebeurt met kleipoppetjes. Van de ouders kregen we ook veel positieve reacties terug. ‘Dat moet jullie vaker doen’, werd er gezegd.”

Opvang

In deze coronatijd wordt De Klimboom natuurlijk ook geconfronteerd met opvang van leerlingen. “Dat gaat tot nu toe best goed”, zegt Van Leeuwen, leerkracht van groep 6. “Het verschilt uiteraard per bouw en leerkracht. In de middenbouw en bovenbouw kun je meer instructies en filmpjes kwijt via Teams. Je kunt ook gemakkelijker opdrachten online klaarzetten. Sommige leerlingen zijn snel klaar, anderen hebben meer tijd nodig. Als leerkracht moet je daar op in kunnen spelen. Je moet voorkomen dat je leerlingen uit het oog verliest. Wat dat betreft leren wij leerkrachten ook meer en meer bij.”

Volgens Van Leeuwen worden kinderen wel zelfstandiger. “In de onderbouw hebben ze meer hulp nodig van de ouders. Soms zijn er 33 leerlingen online, een andere keer maar zes. We hopen dat ze alles snappen. Maar het lijkt allemaal goed te lopen.” Rian Visser (1966) gaf een clinic aan de lagere groepen. Zij schrijft humoristische en spannende kinderboeken en is onder meer bekend van Blitz!, Robotoorlog en Nippertje.

Leesbevordering door Rian en Tosca

Rian Visser maakt bij haar boeken bruikbare digitale lessen, die je via haar website en nieuwsbrief ‘Tips leesbevordering’ gratis kunt downloaden. Tosca Menten probeert twee boeken per jaar te schrijven, maar bezoekt daarnaast veel scholen, bibliotheken en boekhandels. Onder meer om leesbevordering bij jongeren te bewerkstelligen. Voor meer info: www.rianvisser.nl en www.toscamenten.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden