Schilder Jan Teunissen: ‘Ik wilde licht in mijn schilderijen’ | Groeiend Best


<p>Jan Teunissen in zijn atelier.</p>

Jan Teunissen in zijn atelier.

(Foto: )

Schilder Jan Teunissen: ‘Ik wilde licht in mijn schilderijen’

Kijkend naar de schilderen van Jan Teunissen bekruipt je de vraag of het wel een echt schilderij is. De realistische voorstellingen zijn fotografisch neergezet, met veel gevoel voor precisie en raffinement. Je zou zo in de appel willen bijten of aan de bloemen in het boeket willen ruiken.

Door Theo Louwers

BEST – Lichtval en details spelen een belangrijke rol bij wat Teunissen schildert. Hij is lang bezig met creëren van de juiste samenstelling van de stillevens die hij schildert. Door zijn jarenlange ervaring en streven naar perfectie is hij zelf een meester geworden. Jan (1949) schildert al de helft van zijn leven in dezelfde klassieke stijl. In het begin werden de schilderijen zoals Jan ze schilderde niet zo gewaardeerd als tegenwoordig. “De bekende Eindhovense schilder Cees Le Mair was mijn eerste leermeester. Hij zei tegen mij: ‘Jan, zoals jij schildert kan ik er honderd opnoemen.’ Van hem heb ik veel geleerd. Ook heb ik een handjevol andere realistische schilders bezocht van de klassieke academie in Antwerpen en Groningen. Belgische schilders als Jef Diels en Maarten Boffé inspireerden me. Boffé zei: ‘Je maakt mooi werk maar ik popel om je te verbeteren.’”

België

Om te leren is hij een jaar lang elke zaterdag naar België gereden. “Ik zat vast met de techniek. Ik had het gevoel dat ik met de verf aan het vechten was. De lessen in België hebben mij daarvan losgemaakt, ik leerde beter kijken. Je moet tien keer kijken en dan pas schilderen, begrijpen wat je ziet. Antwerpen en Groningen hebben mij naar een hoger plan gebracht. Kort na deze lessen was een expositie gepland met 30 oudere schilderijen van voor die tijd waarvoor ik mij inmiddels schaamde. Gelukkig waren deze overschilderbaar en heb ze toen met de nieuw verworven inzichten opnieuw geschilderd.”

Kritiek

Jan Teunissen is niet bang voor kritiek, graag zelfs als zijn schilderstukken er beter door worden. Teunissen: “Als iemand er verstand van heeft en opbouwende kritiek levert, kan ik er wat mee. Ik steek bijvoorbeeld veel tijd in het neerzetten van een stilleven. Met daglicht en een lampje kun je veel doen. Op een keer kwam ik via internet met een Italiaanse fotograaf in contact. Hij schilderde als het ware met licht. Zijn foto’s waren fantastisch. Ik heb hem gevraagd hoe hij het voor elkaar kreeg zo’n licht in zijn foto’s aan te brengen. Ik wilde zijn licht in mijn schilderijen hebben en dat is me gelukt.”

Passie

Schilderen is de passie van Jan Teunissen. Hij schildert effectief gemiddeld ongeveer een uur per dag, maar is toch de hele dag met het schilderen bezig. “Je moet zorgen dat je brein vrij is. Je moet oog hebben voor de kleinste dingen die mooi zijn.”
Teunissen werkte voor hij zich volledig overgaf aan het schilderen bij Philips. Hij deed onder andere HTS Bedrijfskunde. “Ik werkte in 2000 op de keramiekfabriek. Twee jaar later zou die fabriek naar Polen worden verplaatst. Ik kon er met een regeling uit en ben van toen af me fulltime op het schilderen gaan richten.”

Autodidact

Jan Teunissen groeide op in Zeelst, bij Eindhoven. Aanvankelijk volgde een technische opleiding en hij studeerde af als bedrijfskundig ingenieur. Voornamelijk als autodidact heeft hij zich vanaf 1983 bekwaamd in het ambacht van de realistische schilderkunst.

Belangstelling

Met het klimmen der jaren groeit ook de belangstelling voor de schilderijen van Jan Teunissen. Zo won hij prijzen en exposeerde en verkocht hij zijn schilderijen in o.a. India, België, Frankrijk, Hongkong, Italië, Nieuw-Zeeland en Qatar en kreeg hij in 2020 voor de derde keer een uitnodiging van het World Trade Centre in Taipei. “Deze expositie is door de coronapandemie verplaatst naar mei 2021”, zegt Teunissen. Zijn schilderijen hangen bij meerder galeries in het land en staan er exposities op het programma in Duitsland en dichterbij in mei de deelname aan de Kunstroute in Best en in september is er een expositie in Het Oude Kerkje in Middelbeers.

Voor meer schilderijen en exposities zie www.janteunissen.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden