Voedselbosje: ‘Staat ook nog leuk op een salade’ | Groeiend Best


<p>Yrsa Wehrmeijer op het terrein bij de Wilhelminaschool.</p>

Yrsa Wehrmeijer op het terrein bij de Wilhelminaschool.

(Foto:)

Voedselbosje: ‘Staat ook nog leuk op een salade’

Bij het zien van de film Kiss the ground (op Netflix) raakte Yrsa Wehrmeijer geïnspireerd: laten we in Best de biodiversiteit vergroten, de bodem bedekt houden en vooral genieten van al het lekkers dat de natuur ons te bieden heeft. “Daarbij, het ziet er ook leuk uit. Het enige wat we hoeven doen is een voedselbosje aanleggen, met paadjes er doorheen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen bij de oude Wilhelminaschool.”

Door Theo Louwers

BEST – “Met diverse beplanting creëer je een krachtige biotoop, met blije bijen en vlinders”, is de overtuiging van Yrsa. “Denk aan fruitbomen en bessenstruiken, maar bijvoorbeeld ook aan Cornus Kousa (Kornoelje). Die heeft mooie bloemen en daarna lekker zoete vruchtjes. Hibiscusbloemen zijn lekker, evenals daglelie en viooltjes. Staat ook nog eens leuk op een salade. De onderbegroeiing kan bestaan uit kruiden en vaste eetbare planten en groentes. Er zijn talloze mogelijkheden, die ik als tuinontwerper mooi zou kunnen combineren. Ik zou het leuk vinden dit samen met anderen vorm te geven.”

Genieten

Yrsa woont nog niet zo lang in Best. “Het viel me op dat het er allemaal goed uitziet, maar groen kun je Best zeker niet noemen. Er zijn veel plekken waar het beter kan, een grotere biodiversiteit is welkom. Bomen en struiken die een bijdrage leveren aan het klimaat. Het gaat erom dat wortels bedekt blijven en dat er een goed bodemleven ontstaat. Je bent afhankelijk van de mogelijkheden die er zijn en of er subsidie gegeven kan worden. En de gemeente moet een stuk grond beschikbaar stellen. Een voedselbos zorgt voor een grote verscheidenheid. Dus het mes snijdt van twee kanten.”

Plek

“Voor dit plan hebben we een plek nodig waar een voedselbosje mag worden aangelegd, een budget om het te maken, en mensen die het willen aanleggen en helpen onderhouden. En, om mee te beginnen: vooral draagvlak.”
Interesse: contact opnemen via: voedselbosjebest@gmail.com.

Kiss the ground

In de film ‘Kiss the ground’ laten wetenschappers en beroemdheden zien hoe de grond van de aarde de sleutel kan zijn in de strijd tegen klimaatverandering en voor het behoud van de planeet. Aan het woord komen wetenschappers, activisten, boeren en politici. Ze bedenken een manier om de natuur weer in balans te brengen. De belangrijkste beginselen zijn bodembedekkende gewassen, gewaswisseling, minder grondbewerking, gecontroleerde begrazing en compostering.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden