Antoine Geeris nieuwe pastor: ‘Het is een soort thuiskomen’ | Groeiend Best


<p>Antoine Geeris: &quot;De kerk is hier net als een herberg waar iedereen welkom is.&rdquo;&nbsp;</p>

Antoine Geeris: "De kerk is hier net als een herberg waar iedereen welkom is.” 

(Foto: )

Antoine Geeris nieuwe pastor: ‘Het is een soort thuiskomen’

Best – Met ingang van dit jaar is Antoine Geeris (62) de nieuwe pastor van Antonius in Beweging. Hij is Gusie van Erp opgevolgd, die na tien jaar stopte als pastor. “Het voelt ontzettend goed om hier aan de slag te gaan, het is een soort thuiskomen.”

Door Theo Louwers

Geeris reageerde op een advertentie waarin gevraagd werd om een pastor. “Ik werkte in Den Dungen op een soortgelijke manier als er in de parochie in Best wordt gewerkt”, vertelt Geeris. “Op een gegeven moment werd er een nieuwe kapelaan aangesteld en het bleek dat we elkaar niet goed lagen. Ik ben toen in zorgcentra door het hele land gaan werken, maar mijn hart gaat toch naar het werken in een parochie. Daarom heb ik in Best gesolliciteerd.”

Bedrijfsleven

Voordat Geeris in het pastoraat belandde, werkte hij twintig jaar in het bedrijfsleven. “Ik heb na mijn middelbare schoolopleiding op de Leergangen in Tilburg Frans en godsdienst gestudeerd. In het bedrijfsleven was ik logistiek manager. In die functie stond ik altijd open voor de klanten van het bedrijf. Als er problemen waren loste ik ze op. Mensen helpen was toen al mijn ding en daarom was de stap naar het pastoraat niet zo groot. Ik voelde me eindelijk thuis. Het pastoraat was voor mij een uitgestelde roeping.”

Rituelen

Antoine Geeris heeft respect voor rituelen. “Tradities kunnen stoffig zijn, maar je kunt ze ook aanpassen aan de tijd. Als de wortels van een boom goed zijn, blijft de boom aan de voorkant groeien. Je moet dan ook vertrouwen hebben in de mensen en je als kerk niet buiten de maatschappij plaatsen. In Den Dungen en de gemeenschap van Antonius in Beweging heerst een zelfde manier van geloven. Dat sluit naadloos aan. In Den Dungen was de drempel minimaal en dat hier ook. De kerk is hier net als een herberg waar iedereen welkom is.”
Kantoor houdt de nieuwe pastor onderin de Protestantse Kerk. In deze coronatijd is het onmogelijk om alle gemeenteleden bij elkaar te ontmoeten. “Ik krijg wel de kans om er rustig in te glijden”, vindt Geeris.

Vrijheid

“Toen ik 40 jaar was ben ik theologie gaan studeren. Ik liep stage in Den Dungen en Tilburg centrum. Uiteindelijk kreeg ik in Den Dungen een fulltime functie na mijn afstuderen. Ik werd voor 20 uur aangesteld als pastor en 20 uur als koster. Het mooie was dat ik een grote mate van vrijheid had. En dat vind ik hier bij Antonius in Beweging ook terug.: 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden