Nationale Voorleesdagen dit jaar online: voorlezen vergroot de woordenschat | Groeiend Best


Voorlezen zorgt voor een betere woordenschat en onvergetelijke momenten tussen (groot)ouder en (klein)kind.
Voorlezen zorgt voor een betere woordenschat en onvergetelijke momenten tussen (groot)ouder en (klein)kind. (Foto: )

Nationale Voorleesdagen dit jaar online: voorlezen vergroot de woordenschat

Jammer. Ook alle leuke activiteiten rondom de Nationale Voorleesdagen (20 tot en met 30 januari) kunnen niet doorgaan. Geen voorleesontbijt dus met bekende Nederlanders en bekende dorpsgenoten of, zoals bij CultuurSpoor in Best, met Elly van Gelder, de specialist jeugd, die van voorlezen een waar feest maakt. Helaas ook geen theatervoorstelling in de bieb én geen activiteiten op de scholen.

BEST - Maar dat wil niet zeggen dat de Nationale Voorleesdagen helemaal in het water vallen, want online valt er wel het een en ander te ondervangen. Zo vind je allerlei voorleestips op de website van de Voorleesdagen: www.nationalevoorleesdagen.nl Op diezelfde site kun je het liedje ‘Coco kan het!’ downloaden en vind je kleurplaten en knutseltips. Het liedje ‘Coco kan het!’ hoort bij het prentenboek van het jaar met dezelfde titel, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen.

In de aanloop naar de Voorleesdagen verzorgde muziekdocente Claudy van Bokhoven in opdracht van CultuurSpoor een webinar voor de pedagogisch medewerkers en de leerkrachten van groep 1 en 2 van de basisscholen in Best. ‘Zij gaf leuke tips om met de kinderen aan de slag te gaan’, vertelt Elly van Gelder. ‘De animo was verrassend hoog, zo’n twintig mensen hebben meegekeken. Voor hen heb ik in de bieb een verrassingstasje klaarstaan met onder andere een mini-uitgave van ‘Coco kan het!’ met vertalingen in het Pools, Turks en Arabisch. Dus ook die ouders kunnen het boek gaan voorlezen.’

Woordenschat

Het doel van de nationale voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen voor kinderen van 0 tot 6 jaar, die zelf nog niet of net kunnen lezen. De campagne benadrukt de voordelen van het voorlezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Van de kinderen die niet worden voorgelezen heeft slechts 30% voldoende woordenschat voor een goede start op school. Via het voorlezen ontwikkelen de kinderen ook hun mondeling taalvaardigheid en maken zij kennis met ‘boekentaal’ die afwijkt van de dagelijkse omgangstaal.

Dat alleen al zou een goede reden moeten zijn om regelmatig even met je (klein)kind een rustig plekje op te zoeken met een leuk voorleesboek erbij. Maar volgens de organisatoren van de Voorleesdagen maakt voorlezen je ook leuker als ouder of grootouder. Het zijn vaak knusse en onvergetelijke momenten, waarin zich mooie gesprekken ontwikkelen met het kind of kleinkind.

Afhaalbieb

Zit je verlegen om een goed voorleesboek? CultuurSpoor Best heeft er heel veel en ook die kun je reserveren via de Afhaalbieb. Hoe dat werkt? Je geeft ’s ochtends op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur via de telefoon (0499-372609) of de mail (info@cultuurspoorbest.nl) door welke boeken je wilt reserveren. Je kunt ze vervolgens de volgende dag tussen 14.00 uur en 16.00 uur ophalen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden