<p>Modeontwerpster Babette van Rijthoven (20) en verpleegkundige en verpleeghuisbewoner Teun Toebes (21). Foto: Laksmi Papenburg</p>

Modeontwerpster Babette van Rijthoven (20) en verpleegkundige en verpleeghuisbewoner Teun Toebes (21). Foto: Laksmi Papenburg

(Foto: )

Podium voor mensen met dementie

Oud en nieuw vindt dit jaar gewoon nog een keer plaats en wel op dinsdag 23 maart 2021. Die dag geven modeontwerpster Babette van Rijthoven (20) en verpleegkundige en verpleeghuisbewoner Teun Toebes (21) mensen met dementie letterlijk een podium in de vorm van een circulaire art-fashionshow. Dit onder de naam ‘OUD en NIEUW’ en met als decor de voormalige Augustijnenkerk in Eindhoven.

Achter de schermen wordt er hard gewerkt om van het evenement een succes te maken. Zo is modeontwerpster Babette van Rijthoven samen met andere jongeren al enkele maanden bezig om kleding en accessoires van overleden mensen met dementie om te zetten in nieuwe, fashionable outfits. Tijdens het event zullen deze op een professionele catwalk geshowd worden door mensen die leven met dementie. Daarnaast is er ruimte voor ontmoeting en zijn er optredens van DJ Je Moeder uit Amsterdam en bekend operazangeres Francis van Broekhuizen.

Bewustwording 
“Het doel van OUD en NIEUW is om bewustwording te creëren en mensen te inspireren”, vertelt mede-initiatiefnemer Teun Toebes. “In het verpleeghuis leer ik elke dag weer van de mensen met wie ik letterlijk samenwoon. Want hoewel het proces van achteruitgang en vergeten natuurlijk heel verdrietig is, kunnen mensen met dementie soms als geen ander genieten van én leven in het moment. De show wordt een diversiteit aan modellen, beelden en creaties waarbij het levensverhaal van mensen met dementie centraal staat.”

Actuele thema’s 
“Oude kleding herleven in nieuwe tijden en zoveel actuele thema’s raken elkaar tijdens het event”, voegt Babette daaraan toe. “De maatschappelijke relevantie van dementie natuurlijk. Maar ook een stuk cultuur en het verkleinen van onze ecologische footprint door hergebruik. Bovendien worden vele studenten van verschillende mbo-vakscholen betrokken bij het uitvoeringsproces, waardoor ook onderwijs een rol krijgt.”

Het event is van 15.00 tot 16.00 uur vanuit Domusdela in Eindhoven en is voor iedereen gratis en online te volgen via een livestream, maar ook zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via: www.s-teun.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden