Van vlindertuin tot giraf vlak bij je bord: de ambities van BestZoo | Groeiend Best


<p>Jos Nooren in het karkas van de Vlaamse Schuur. Veel van de nieuwe plannen zijn al gerealiseerd, maar onder meer corona heeft wel de nodige vertraging veroorzaakt.&nbsp;</p>

Jos Nooren in het karkas van de Vlaamse Schuur. Veel van de nieuwe plannen zijn al gerealiseerd, maar onder meer corona heeft wel de nodige vertraging veroorzaakt. 

(Foto: )

Van vlindertuin tot giraf vlak bij je bord: de ambities van BestZoo

Mijmerend kijkt Jos Nooren uit over het omringende landschap van Het Groene Woud. De eigenaar van BestZoo staat enkele weken voor Kerstmis op de eerste nog kale verdieping van het nieuwe entreegebouw. “Het wordt schitterend.”

Door Theo Louwers 

Best - Nooren heeft de tekeningen van hoe de omgeving aan de Broekdijk in Best eruit moet komen te zien, haarscherp in zijn achterhoofd. “Kijk”, zegt hij, “daar zetten straks de bezoekers hun auto op de parkeerplaats. Via het Poortgebouw lopen ze langs de Vlaamse schuur naar het entreegebouw van BestZoo of naar het natuurgebied erachter. Nooren is druk met BestZoo en alles wat er bij komt kijken om zijn ideaal vorm te geven. Hij concentreert zijn werkzaamheden op zijn hobby: beesten en dan vooral bijzondere dieren die andere dierentuinen niet hebben. Van huis uit was Nooren varkensboer. Zijn varkensbedrijf lag in het voormalige Oost-Duitsland. “Door de week was ik vooral daar te vinden”, zegt hij. “Elke week op en neer. Het varkensbedrijf heb ik inmiddels verkocht zodat ik me op BestZoo kan richten.” En dat is met wat er allemaal moet komen een complex geheel.

Overnemen
Tien jaar geleden nam Jos Nooren BestZoo over. Dat stond toen nog bekend onder de naam dierenpark De Vleut. “Mijn liefhebberij is het fokken van bijzondere dieren, dat is voor mij een uitdaging. Thuis heb ik ook een halve dierentuin”, vertelt Nooren. BestZoo heeft op het gebied van dieren heel wat te bieden. Zo heeft het dierenpark als enige in Nederland wombats uit Australië. “Vanuit Australië zijn ze hier komen kijken of we voldoen aan hun eisen. De dieren zitten momenteel rustig in hun behuizing om te wennen.” Nooren wil daarom niet dat er al foto’s van de wombats worden gemaakt. Andere bijzondere dieren in BestZoo zijn de tamandua (een boommiereneter), tosa (een grote, zware krachtige hond met een gespierd, atletisch lichaam) en panters waarvan er wereldwijd maar 75 in gevangenschap leven. “We willen de dierentuin voor mensen aantrekkelijk maken.”

Ontwikkelen
Het ontwikkelen van de natuurpoort van Het Groene Woud had heel wat voeten in de aarde. Al 25 jaar geleden werden door de gemeente in samenwerking met veel betrokken ondernemers, boeren en omwonenden plannen gesmeed om tot een aantrekkelijk toeristisch natuurgebied te komen. Aantrekkelijk voor bewoners van Eindhoven en uit de plaatsen daaromheen. Maar zoals het vaak gaat, werden de partijen het niet eens. Er werden plannen gemaakt, ontwerpen getekend, deskundigen geraadpleegd, kartrekkers gevonden, voorlichtingsavonden gehouden maar uiteindelijk bleef er maar één over en dat was Jos Nooren.
In de winterperiode is BestZoo gesloten. Alleen abonnementhouders mogen binnen als ze vooraf eerst even telefoneren om hun komst te melden. “Dan hoeven we niet een hele dag iemand bij de entree neer te zetten”, legt Nooren uit.

Poortgebouw
Veel is er al gerealiseerd en als corona niet had toegeslagen was de uitvoering van de werkzaamheden al verder gevorderd. Om geen subsidies van diverse instanties en organisaties mis te lopen, zijn in verband met deadlines werkzaamheden naar voren gehaald. Bij de rotonde aan de Koppelstraat is een parkeerplaats aangelegd voor 250 auto’s. “Een deel van de parkeerplaats is uitgevoerd als overloopterrein”, legt Nooren uit. “De bedoeling is om op het overloopdeel zebra’s te laten lopen. Als we het overloopdeel nodig hebben om er auto’s te parkeren halen we de zebra’s weg. Maar het liefst hebben we dat de mensen met de fiets komen.”

Looproutes
Als de bezoekers hun voertuig hebben geparkeerd kunnen ze via speciaal aangelegde looproutes in het groen naar het Poortgebouw lopen. Het imposante gebouw staat al overeind. Aan de buitenzijde worden de muren betimmerd met populierenhout dat komt van de bomen langs de A2, die eerder werden gerooid. Met de actie ‘Wij houden jullie hier’ maakte de Brabantse Populierenvereniging zich sterk voor het inzetten van het gekapte populierenhout.

Binnen zie je goed hoe groot het gebouw is. “Corona maakt het lastig om nu keuzes te maken”, krabt Nooren zich achter zijn oor. “Waar hebben mensen straks behoefte aan? Wat kan er wel en wat niet? Op de eerste verdieping komt in ieder geval een horecagelegenheid. We gaan dit waarschijnlijk niet zelf exploiteren, in tegenstelling tot de horecagelegenheid in het entreegebouw. Dat willen wel zelf inrichten en exploiteren.”

Er zijn al verenigingen die hebben geïnformeerd of ze in het Poortgebouw een stand mogen inrichten. “Denk aan het IVN of andere bij de natuur betrokken instellingen”, zegt Nooren. “Ook dat moeten we nog uitzoeken.”

Vlaamse schuur
Lopend naar het Entreegebouw van BestZoo kom je langs de Vlaamse schuur, waarvan het oudste deel dateert uit 1500. Het karkas staat overeind. Het moet nog met riet worden bedekt. Ook staat op het terrein een mobiele kippenschuur. “Elke dag moeten er eieren worden geraapt”, lacht Nooren. “Leuk toch, we halen 100 eieren per dag op.”

Aangekomen bij de Broekdijk kunnen de bezoekers kiezen of ze doorlopen en naar BestZoo gaan of juist kiezen voor een wandeling door Het Groene Woud. Om die wandeling aantrekkelijk te maken zijn er wandelpaden aangelegd en speelwerktuigen, attributen en kunstwerken geplaatst. Dat maakt het gebied ook voor kinderen tot een leuk speelterrein.

Entreegebouw
Het entreegebouw, ook flink van formaat, moet de nieuwe toegang worden tot BestZoo. De oude entree aan de Broekdijk komt te vervallen. “Bijzonder aan het entreegebouw is dat de horeca zich op de eerste verdieping bevindt”, laat Nooren zien.

“Als straks bezoekers van een gerecht of drankje zitten te genieten, kijken de giraffen door de glazen wanden mee. We willen meer weersonafhankelijk worden. Je moet je hier ook kunnen vermaken als het wat minder weer is. Er komt bijvoorbeeld in 2022 een vlindertuin. Het entreegebouw nemen we in fasen in gebruik. Je kunt in deze coronatijd wel gaan zitten jammeren, maar je moet in mogelijkheden denken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden