‘Voor 2021 wens ik u een zo normaal mogelijk jaar toe’ | Groeiend Best


<p>Burgemeester Hans Ubachs: 'Koop lokaal, houd nog even vol, steun elkaar, blijf respectvol en tolerant naar anderen, blijf lid van verenigingen en heb oog voor elkaar.' Foto: Michiel Wasmus.</p>

Burgemeester Hans Ubachs: 'Koop lokaal, houd nog even vol, steun elkaar, blijf respectvol en tolerant naar anderen, blijf lid van verenigingen en heb oog voor elkaar.' Foto: Michiel Wasmus.

(Foto: michielwasmus)

‘Voor 2021 wens ik u een zo normaal mogelijk jaar toe’

We hebben een memorabel jaar achter de rug. We laten in deze krant Bestenaren terugblikken. In dit artikel geven we burgemeeseter Hans Ubachs het woord.

Het jaar nadert zijn einde. ‘Gelukkig’, zullen velen van u denken. 2020 zal voor altijd in ons geheugen gegrift staan. Hoewel in Best dit jaar minder mensen zijn overleden dan in andere jaren, zijn ook in onze gemeente slachtoffers van het virus te betreuren. Liefst had ik mijn rol als burgervader vervuld door mensen op moeilijke momenten te steunen. Helaas, het kon niet. Ik wens de nabestaanden sterkte toe.

Over steun bieden gesproken: complimenten aan iedereen die zijn naaste dit jaar bijstond. De saamhorigheid in onze gemeente tijdens de eerste golf raakte mij. Inwoners maar ook ondernemers namen allerlei initiatieven om eenzame mensen te ondersteunen, zoals het ‘Diner voor Best’. Hartverwarmend!

Nu we in de tweede of misschien wel de derde golf zitten, valt het ons zwaar om opnieuw de discipline en solidariteit van die eerste golf op te brengen. ‘Wanneer is het nou eens over?’, vraagt u zich misschien hardop af. Het antwoord is volgens mij: dat bepalen we zelf. Het kabinet heeft vanwege oplopende besmettingscijfers besloten tot een lockdown. Vervelend maar noodzakelijk. Toch vraag ik u om geduld en om doorzettingsvermogen. Voor onszelf én voor elkaar.

Ook als gemeente hebben we ondersteund waar we konden. Zo hebben we verenigingen en ondernemers ruimhartig geholpen, onder meer door uitstel van betaling te verlenen. Ik vraag u hetzelfde te doen. Blijf lid en koop lokaal, zodat ze overeind kunnen krabbelen. We hebben elkaar nodig!

U en ik vieren de feestdagen dit jaar in een klein gezelschap. Dat is even slikken. Daarna komt nieuwjaar, dit jaar zonder vuurwerk. Vuurwerk is in de loop der jaren zwaarder en gevaarlijker geworden. En als we iets nu niet kunnen gebruiken, is het extra drukte in de ziekenhuizen. Overigens: sterretjes mogen wel!

We weten allemaal: er zijn ergere dingen dan de regels waaraan we ons nu moeten houden. We zijn niet in oorlog. Het is geen hongerwinter. Aan de andere kant: we zijn het allemaal beu. Ik begrijp dat. Maar wat ik niet begrijp, is dat mensen hun frustratie afreageren op medewerkers van de gemeente of zorgmedewerkers. Ik vraag u daarom met klem: blijf respectvol en tolerant naar elkaar.

In 2020 ontstond ‘het nieuwe normaal’. Voor 2021 wens ik u een zo normaal mogelijk jaar toe. Tot slot: heb oog voor elkaar. Als we naar elkaar omzien, zijn we op ons Best!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden