[aangeboden door chordify.net] De invloed van corona op je muzieksmaak | Groeiend Best


Foto:
aangeboden door chordify.net

De invloed van corona op je muzieksmaak

Er is veel veranderd in het afgelopen jaar dankzij COVID-19. Het virus heeft ervoor gezorgd dat wij meer thuis zitten en dat nieuwe hobby’s zijn gaan zoeken. Na verbouwingen aan het huis, kozen mensen voor het bouwen van lego of het leren spelen van een instrument. Er is van alles gedaan zodat wij onszelf actief houden. 

Muziek is een positieve invloed 

Muziek heeft een positief effect op je hersenen. Zeker het bespelen van een instrument doet veel. Het draagt bij aan je niveau van empathie en je kunt dingen beter onthouden. Zelfs op het gebied van planning heeft veel effect. 

Muziek luisteren zorgt ervoor dat je dopamine aanmaakt. Dit is een geluksstofje. Je voelt vrolijker wanneer je naar muziek luistert of zelf muziek maakt. De ademhaling wordt rustiger, je hartslag gaat omlaag en je lichamelijke of geestelijke stress wordt minder. Allemaal positieve effecten van muziek. 

Tijdens deze periode kozen veel mensen ervoor om een instrument te leren om zo nog meer gebruik te maken van de positieve effecten. Online kun je bijvoorbeeld gemakkelijk gitaar akkoorden vinden voor vele nummers, zoals Paperback Writer van The Beatles. Of wat dacht je van Hey Jude. Maar toch is er iets geks aan de hand. COVID-19 lijkt invloed te hebben op de muzieksmaak van mensen. 

Veranderlijke tijden veranderlijke muzieksmaak 

Uit onderzoek komt naar voren dat meer mensen in deze periode luisteren naar klassieke muziek. Onderzoeken tonen dat klassieke muziek zorgt voor rust en concentratie. Grote kans dat als je thuiswerkt liever een nummer aanzet van Bach, omdat je op zoek bent naar rust en concentratie. De nummers uit de klassieke stroming zijn vaak ook langer dan een popnummer en bovendien zingen er vaak geen mensen in. Daardoor raak je ook minder afgeleid. 

Maar niet alleen klassieke muziek wordt geluisterd. Ook zien we andere muziekstromingen omhoog gaan. Zo is de kans groot dat je liever een rondje ging hardlopen in deze periode omdat je geen plekje kreeg in de sportschool. De kans is groot dat je dan kiest voor meer up tempo muziek. Maar ook humor komt terug. Je ziet dat nummers zoals Toxic meer worden geluisterd.

Zo heeft het virus zeker invloed op onze muzieksmaak. Want we zijn allemaal op zoek naar rust, focus en een stukje geluk in tijden dat alles even anders is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden